Як ГЕС підтримуватимуть енергосистему у разі блекауту на Вінниччині: інтерв’ю з гідроенергетиком

18 жов. 19:00


Минулого року, аби уникнути тотального повного блекауту на Вінниччині гідроелектростанції підтримували енергосистему. Як розповів директором ТОВ "Єдиний енергостандарт" Олександр Рудський, під час російських атак і виникнення кризових ситуацій ГЕС доводилось працювати собі в збиток, за що навіть отримували штрафи. Та, попри це, вдалося "витягнути" енергосистему.

Цьогоріч енергетики підготувалися до можливих атак росіян. Нині все обладнання захищене і є чіткий план дій, щоб уникнути блекауту. Об’єкти гідрогенерації пройшли тренування разом з фахівцями "Вінницяобленерго" щодо можливості генерації "на острові" - незалежно від об’єднаної енергосистеми України. Суть цього підходу полягає в тому, що спочатку гідроелектростанція входить в режим власного споживання і поступово навантажує системи "Вінницяобленерго". І в залежності від потужності станції ГЕС йде навантаження тих споживачів і об’єктів, які необхідні. ГЕС - це точка, яка забезпечує мережу, а до неї можуть вже приєднуватися інші джерела відновлюваної енергетики, які допомагатимуть "навантажувати" саму мережу.

Загалом на альтернативних джерелах енергії область при раціональному підході, за словами О. Рудського, може протриматися до тижня.

Перевага гідроелектростанцій полягає в тому, що вони можуть повноцінно працювати в будь-якому випадку - навіть коли повністю від’єднані від електромережі. Ще одна перевага ГЕС в тому, що вони забезпечують маневрову потужність, яка під час кризових ситуацій є вкрай необхідною.

Як ГЕС "рятуватимуть" енергосистему Вінниччини у разі обстрілів? Як енергетики відпрацювали механізм, аби уникнути блекауту спільно з АТ "Вінницяобленерго"? Як ГЕС підтримують енергосистему під час пікових навантажень електроспоживання? Які потужності ми втратили після знищення Каховської ГЕС? А також про те до чого готуватися споживачам цієї зими - дивіться в інтервʼю "Суспільне Вінниця" з директором ТОВ "Єдиний енергостандарт" Олександром Рудським.

 

Інші випуски
Більше відео