В обласному художньому музеї представили виставку ікон 18-19 ст

15:46, 29 лис. 2019
 
В обласному художньому музеї представили виставку ікон 18-19 ст

Свята Богородиця, Миколай Чудотворець, Свята великомучениця Варвара та ікона «Свята вечеря», написані у 18-19 столітті. Це — центральна композиція виставки подільської ікони «Духовні скарби. Історія врятування».

Подивитися на святині, яким більше сотні років прийшов черкащанин Олександр Сергієнко. Говорить, у Вінниці, вперше. Приїхав на спортивні змагання сина.

- Ми під великим враженням від експозиції. Від того, що є в цьому музеї. Я, взагалі, таку колекцію бачу вперше. Раніше тільки ікони в церкві бачили на дереві.

Виставку зорганізував народний художник Володимир Козюк. В експозиції — 120 ікон із його приватної колекції. А загалом, таких назбирав понад двісті п’ятдесят. Додає, колекція занесена до Книги рекордів України як найбільша в державі. Збирав її — з дитинства.

- Це половина колекції, тому що більшість на проклейці, на реставрації знаходиться... Деякі з цих теж потребують реставрації. Є дорослий цикл, є ввесь цикл. Він з десяти років почався. Вже 37 років я колекціонер. Дорослий цикл — це 27 років. Це вже я більш свідомий був. Бо якщо взяти дитячий, то тут немає жодної ікони з дитячого циклу.

Володимир Козюк каже, ці ікони писали на полотні, яке потім натягували на раму. Деякі ділили на сегменти, де зображували одразу кілька святих.

- Найбільш цікаві ось ці речі, які традиційно — подільські. Багатодільні з квітковим орнаментом. Фактично цього мистецтва у світі не знайдеш. Якщо ми будемо це популяризувати і показувати, то ми можемо відбутися у світі, тому що України в культурному світі немає.

Відвідувачка виставки Валентина Добровольська, говорить святі, зображені на іконах — наче «живі».

- Знаю те, що церква не визнавала їх канонічними, бо там десь були квіти, але людям це подобалось. Жінка завжди хотіла прикрасити оселю, і не просто Бозю, яким дітей лякати, а щось таке — духовне. Подивіться на ці зображення, вони якісь більше земні, людські, хоча вони мають бути святими й вони в мене викликають отой трепет. Я їх тут якось сприймаю зовсім інакше ніж у церкві.

Володимир Козюк додає, виставку зорганізував, бо хоче створити у Вінниці музей Подільської ікони, туди він передасть 80% своєї колекції.

Полотна, представлені в художньому музеї - уже виставляли у національному заповіднику «Софія Київська», «Києво-Печерській лаврі», музеї українського мистецтва у Нью-Йорку. У Вінниці повну колекцію показали — вперше.

Триватиме виставка до 15 січня.