В області провели щорічну перевірку внутрішньообласної системи оповіщення «Увага, Всім»

17:01, 27 лис. 2019
 
В області провели щорічну перевірку внутрішньообласної системи оповіщення «Увага, Всім»

О 14:00 у Вінниці, на підприємстві «Вінниця облводоканал» запустили електросирену.

Систему сповіщення у місті перевіряють щомісячно, а з ввімкненими електро сиренами – раз на рік, каже фахівець із цивільного захисту підприємства — Леонід Глуханюк. Лунає сирена на даху КП "Вінницяоблводоканал".

- Даний сигнал - він на таких підприємствах обов’язковий, тому що в нас хімічно-небезпечний об’єкт. У технологічному процесі використовується небезпечна речовина — хлор, при аварії буде вмикатися ця сирена. Вона буде працювати 3 хв. За цей час люди мають включити свої приймачі й дізнатися, що відбулося і які дії виконувати.

На підприємстві є оперативно-диспетчерський пункт звідки, в разі аварії, диспетчер може запустити систему. Це можна зробити й дистанційно — з пунктів, які розташовані в місті, — каже Світлана Сенелюк — начальниця оперативно-диспетчерської служби.

- При настанні аварійної ситуації на складах хлору в нас спрацьовує аварійна сигналізація. В нас мигає лампочка і спрацьовує звуковий сигнал. Ми відключаємо цей сигнал і маємо можливість включити сирену для того, щоб оповістити персонал бази, щоб вони змогли відійти в безпечне місце і не потрапили в зону ураження. Це апаратура, яка дає нам можливість визначити напрямок вітру, куди буде рухатися заражена хмара.

Систему оповіщення вмикають для передачі екстрених повідомлень у випадку аварій, техногенних і природних катастроф, а також у разі бойових дій.

Леонід Глуханюк каже, населення - про тестування системи сповіщення - попереджали на офіційному сайті департаменту цивільного захисту та в інтернет-виданнях. Додає, радіус дії сирени — 5 кілометрів. Тож, звукове сповіщення чують жителі мікрорайонів, прилеглих до підприємства.

Систему увімкнули о 14-ій годині. Окрім Вінниці, вона лунала і в області.