У Вінниці біля Центрального автовокзалу протягом дня працювала мобільна лабораторія

15:36, 27 лис. 2019
 
У Вінниці біля Центрального автовокзалу протягом дня працювала мобільна лабораторія

У Вінниці протягом трьох днів  із 10 до 16 години працюватиме мобільна лабораторія обласного клінічного центру СНІДу.

Експрес-тест на ВІЛ та гепатити B і С можуть зробити безоплатно всі охочі.

27 листопада мобільну лабораторію розгорнули біля Центрального автовокзалу. Безоплатні експрес-тести ініціював Вінницький клінічний центр СНІД 10 років тому. Його працівниця Людмила Кафарська каже, такі акції проводять щороку до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

- За попередні роки була тенденція до збільшення виявлених позитивних результатів, а зараз ця цифра стабілізувалась, тому що проводимо профілактику і лікування, — каже Людмила Кафарська, соціальна працівниця Вінницького обласного клінічного центру СНІДу.

Раніше робили аналіз крові лише на ВІЛ. Цього року можна зробити тест і на гепатити B і С. Медсестра центру Олена Бондар каже, результати еспрес-тесту на ВІЛ відомі за 15 хвилин. На гепатити за два тижні в центрі. Перед тим, як зробити аналіз — потрібно пройти консультацію у психолога. Направлення на експрес-тест видає психологиня Ірина Пилипенко. Говорить, все відбувається анонімно.

- Присвоюється номер для пробірки. В лабораторію всі йдуть без прізвищ, а по номерах. Якщо позитивний результат виявляємо, спілкуємося, кажемо не панікувати й зробити повторний аналіз.

Альона та Андрій Ветушинські до свого здоров’я, кажуть, ставляться відповідально. Про можливість зробити безоплатний аналіз на ВІЛ дізнались із соцмереж.

- Ми перед відносинами робили такі тести. Люди, які не мають гроші, це класний шанс. Це залежить від виховання, від батьків, краще попереджувати, ніж потім лікувати, — каже Альона Ветушинська.

Вінничанка Юлія Колівошко здавати кров на аналіз прийшла разом із сином Максимом. Дитину перевіряла на гепатит B і С.

Мобільна лабораторія центру СНІДу протягом дня працюватиме також 1 грудня - біля Вежі й 3 грудня на території Залізничного вокзалу.