У Вінниці актори особливого театру показали виставу “До мови рідної торкнімось душею”

12:38, 11 лис. 2019
 
У Вінниці актори особливого театру показали виставу “До мови рідної торкнімось душею”

У Вінниці актори особливого театру дебютували на сцені в проєкті “До мови рідної торкнімось душею”.

Виставу показали в молодіжному центрі «Квадрат». Серед учасників діти з аутизмом, синдромом Дауна та ДЦП. Запросили й акторів театральних студій «Птаха» та «Сьоме небо».

Ініціювала створення інклюзивного театру очільниця батьківської організації «Розвиток» Олеся Самойленко. Каже, особливий театр створили три місяці тому. Його учасниками стали 20 дітей з аутизмом, синдромом Дауна та ДЦП.

- У нас такі творчі діти є. Треба розвинути цей талант, але всі чомусь побоюються, тому що ніби діти інші, в когось краще, в когось по-іншому, але кожному треба дати шанс, — каже Самойленко.

Ідею Олесі Самойленко підтримала художня керівниця та режисерка театральних студій «Птаха» та «Сьоме небо» Марина Ревенко. Жінка виховує доньку Поліну з ДЦП. Говорить, першу інклюзивну виставу поставила 8 років тому.

- Я їх не вважаю особливими, може це заслуга моєї дочки, вона змінила мене, мій всесвіт, так з’явився особливий театр, — говорить Ревенко.

Серед акторів особливого театру і семирічний Микита. Хлопчик хворіє на аутизм. Навчається в інклюзивному класі.

- Тут не роблять акценти чи ми особливі чи ні. Тут приймають дитину яка вона є і шукають її сильні сторони. Допомагають розкритися, - розповідає Микита.

Актори про історію української мови розповідали у віршах та театральних постановках.

Наприкінці свята учасники отримали дипломи та книги від вінницьких письменників.