У центрі реабілітації людей з інвалідністю «Гармонія» поставили спектакль «Просто про» пам’яті Раїси Панасюк

17:09, 7 лис. 2019
 
У центрі реабілітації людей з інвалідністю «Гармонія» поставили спектакль «Просто про» пам’яті Раїси Панасюк

Головну роль у спектаклі «Просто про» грає подруга і колега Раїси Панасюк — Катерина Коваль. Каже, зіграти Раю було не просто.

- Було важко приміряти на себе цю роль. У мене інший характер. Це дуже відповідально, кожен стовпчик адаптувала під себе, - розповідає Коваль.
Катерина на візку з дитинства. З Раєю познайомилась 2003 -го року. Відтоді, додає, її життя докорінно змінилось.

- До зустрічі з нею я була інакшою людиною. Я не вміла жити, публічно заявляти що я є, сприймати себе як особистість, — каже Катерина.

Сценарій спектаклю написав Микола Чорнобривенко. Він у міському центрі реабілітації «Гармонія» працює психологом. Говорить, над текстом працював місяць. Ще півтора — тривали репетиції.

- Щоб у житті не траплялося, завжди є надія, Бог дає людині сили, щоб ці випробовування перебороти. Якщо чогось немає в людині, Бог дає їй інші дари. Це гарний приклад для всіх. Не важливо, де ти опинися, головне мати мрію, яка поведе тебе вперед, тебе окрилить і Бог тобі допоможе, - говорить Чорнобривенко.

Раїса Панасюк боролася за права людей з інвалідністю, ініціювала та реалізувала низку проєктів щодо підтримки та адаптації людей на візках. Очолювала міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія», який власне і створила. 2017-го Панасюк присвоєно звання Почесного громадянина Вінниці. Цього ж року її призначили Урядовою уповноважена з прав осіб з інвалідністю.
Голова правління ГО «Гармонія» Людмила Нецкіна говорить, Рая згуртовувала навколо себе людей та заряджала енергією.

- Завдяки їй я почала виїжджати з дому, міняти свої звички, світогляд і сприйняття себе. Тому Рая мені дуже в цьому допомогла, - ділиться Нецкіна.

Нагадаємо, Раїса Панасюк останні роки боролася з онкологічною хворобою. Померла, торік 17 вересня.