Вінницю перевіряють на доступність для людей з інвалідністю

19:03, 21 жов. 2019
 
Вінницю перевіряють на доступність для людей з інвалідністю

Проєкт «Тостер. Доступно UA» стартував у Вінниці. Його ініціював Дмитро Щебетюк. Разом з волонтерами їздить містами України аби перевірити їх на доступність для людей з інвалідністю.

 

Дмитру Щебетюку - 30 років. На візку чоловік з 2011-го. До Вінниці приїхав провести перевірку міста на доступність для людей з інвалідністю. Це місто стало шостим, де реалізується проєкт доступності міст України «Тостер». Уже перевірили Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Миколаїв та Кам’янець — Подільський.

"Було б класно привернути увагу власників закладів до ситуації з доступністю і разом з тим зробити звіти про ситуацію, що можна покращити, разом з тим, щоб люди з інвалідністю, на візках для себе визначали чи є зручним заклад для них", - говорить Щебетюк.

Моніторять організатори проєкту центр міста за завчасно складеними маршрутами. Перевіряють на доступність заклади харчування, аптеки, банки, кав’ярні, наявність тактильної плитки перед пішохідними переходами, висоту бордюрів, ширину дверей.

Проєкт реалізують за фінансової підтримки Посольства Нідерландів в Україні. Вони виділили півтора мільйона гривень. В кожному місті організаторам допомагають волонтери та студенти.

"Ми дивимося спочатку ширину дверей, наявність порогів, наявність облаштованої вбиральні. Це означає, що там має бути не тільки широкі двері, а й наявність пеленального столика і поручні щоб були. Це означає, що вбиральня облаштована", - розповіла координаторка проєкту Катерина Костенко. 

Отримані дані під час перевірки організатори вносять в анкети аби потім скласти власний рейтинг доступності міста. 

"Для мене, як для вінничанки дуже круто, що є рейтинг, тому що я можу спланувати поїздку в будь-яке місто. Навіть подивитися рейтинг, чи я зможу там відвідати якійсь базові речі. Наприклад, якщо я їду як турист, я собі можу подивитися чи я зможу зайти в якійсь культурні місця і чи є там по маршрутах туалети, тому що це дуже важливо коли кудись їдеш", - говорить голова громадської організації «Гармонія» Людмила Нецкіна.

Загалом, організатори планують охопити 10 міст України. Після Вінниці ініціатори проєкту перевірку проведуть в Сумах, Черкасах, Чернігові та Полтаві. Перші підсумки оприлюднять на третьому форумі інклюзивності, який пройде у Києві 29 листопада.