У Війтівцях Хмільницького району запрацювала нова амбулаторія загальної практики сімейної медицини

10:00, 18 лип. 2019
 
У Війтівцях Хмільницького району запрацювала нова амбулаторія загальної практики сімейної медицини

17 липня у с. Війтівці урочисто відкрили нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини Жданівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

У ній лікуватимуть жителів із сіл Війтівці, Качанівка, Семки, Дібрівка, Ольгине. До цього сімейні лікарі обслуговували пацієнтів у приміщенні, якому понад 100 років. Будівництво амбулаторії тривало 8 місяців. «Ми закопали капсулу , заклали перший камінь та освятили це місце 22 листопада 2018 р», - розповідає голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина.

Загальна площа приміщення 300 кв. м. Тут є реєстратура, два кабінети сімейного лікаря, маніпуляційний та оглядовий кабінети, процедурна, стерилізаційна, кімната для персоналу, зала очікувань, кабінети щеплень і здорової дитини, підсобні та туалетні кімнати.Передбачено і житло для лікаря, зокрема, двокімнатна квартира.

Заклад забезпечено необхідним медичним обладнанням та інтернетом. «У нас можна зробити електрокардіограму і відправити по телеметрії на Вінницю. Також є пікфлуометр, пульсоксиметр для визначення насиченості крові киснем, сучасний біохімічний аналізатор тощо», - розповідає головний лікар амбулаторії Юрій Насиров.

В амбулаторії пацієнтів обслуговуватимуть 4 медичних сестри та два сімейних лікарі. Декларацію з ними підписали майже 4000 осіб.

Будівництво амбулаторії в селі Війтівці торік увійшло до затвердженого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України переліку об’єктів, які отримують фінансування за кошти субвенції держбюджету на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості.

Загальна вартість будівництва склала майже 10 мільйонів гривень. З них 9 виділили з державного бюджету, мільйон — з кошторису Жданівської ОТГ.

Жданівська об’єднана територіальна громада одна з 14 на Вінниччині, яка взяла участь у проєкті "Підтримка та розвиток сталої мобільності в об’єднаних територіальних громадах" Програми "U-LEAD з Європою", що втілюється спільно з Кластером сталої мобільності GIZ.