У Жмеринському районі негода пошкодила посіви кукурудзи, порозмивала греблі та дороги

10:43, 13 чер. 2019
 
У Жмеринському районі негода пошкодила посіви кукурудзи, порозмивала греблі та дороги

Понад 200 тисяч гривень виділять із бюджету Жмеринської райдержадміністрації на ліквідацію наслідків негоди від 5 червня. Суми погоджені, у липні їх мають затвердити на районній сесії — розповів очільник району Олег Легеза. Ще 11 мільйонів візьмуть із державного бюджету. За них планують відремонтувати трасу Т-02-18.
«Стовби повивалював. Це все пішло донизу. Яблуні, весь город знесло. Суниць немає». Віктор Посвалюк із с. Мартинівка розповідає про наслідки негоди, яка сталася у с. Мартинівка Жмеринського району, 5 червня. На його подвір’ї купи каміння та сміття. Чоловік каже, якби була відремонтована дорога та прочищені стоки, такого б не трапилося.

У сільраді коштів на ремонт дороги не вистачає, каже у відповідь сільський голова Олександр Цвень. «У сільраді немає ні комунального підприємства, ні техніки. Це все треба десь у когось брати. Тих, 20 тисяч на дороги є. В нас сільська рада — найбідніша. Надходжень нулі».

Відтак 132 тисячі гривень на ремонт цієї дороги та ще двох інших — виділять із районного бюджету. Сума вже погоджена, затвердити її мають на найближчій сесії РР, зазначив голова Жмеринської райдержадміністрації Олег Легеза.
У сусідньому селі Кармалюкове стихія пошкодила 6 гребель, каже сільський голова Микола Огородник. Під’їзду туди досі не має. Ремонтувати греблі орендарі водойм мають за власні гроші, пояснює Огородник. «З сільської ради ми не виділимо нічого».
З таким рішенням не погоджується орендар Іван Кучер. Каже, і так поніс втрати. Коли змило греблю — рибу також понесло вниз руслом». «У сільську раду зверталися, телефонували в управління аграрної політики Жмеринське. Ну, виїжджали. Нехай вирішують, не знаю. Греблю ж ми передали на баланс сільської ради. Хоча за рахунок своїх коштів і своїми силами будували. Самі зробили і самі в себе орендуємо», - додає Іван Кучер.

Через негоду в районі постраждало, й щонайменше 25 % посівів. В аграрія Олександра Юрченка майже 600 гектарів кукурудзи побило градом та змило зливою. Власник посіву каже, звертатися за відшкодуванням не буде. «У людей є більша біда. На селянах це не вплине ніяк. Вони свою орендну плату в повному обсязі отримають».

Дорогу державного значення Т-02-18 Лука-Барська-Біликівці-Жмеринка-Ямпіль, де водою розмило 980 метрів траси, ремонтуватиме обласне управління Укравтодору. За попередніми підрахунками ремонт автошляху обійдеться в 11 мільйонів гривень. Гроші виділять з державного бюджету.