У с. Збаржівка працівники екоінспекції, вчергове, взяли проби води: результати оприлюднять завтра

16:25, 10 чер. 2019
 
У с. Збаржівка працівники екоінспекції, вчергове, взяли проби води: результати оприлюднять завтра

Село Збаржівка Погребищенського району. На місці вчорашньої дорожньої пригоди — обмежувальна стрічка та табличка "купатися заборонено". Зранку плями від пролитих хімічних речовин засипали сумішшю піску та вапна. «Воно висихає, робиться порошком і ці яди, які на дорозі, вони всі всмоктуються в порошок і свої властивості втрачають», - розповідає Василь Манілець, Збаржівський сільський голова.

Селянам, чиї обійстя знаходиться за кілька метрів від ставка, Погребищенська держпродспоживслужба не рекомендувала користуватися криничною водою, а брати зі свердловини. Працівники обласного лабораторного центру МОЗ дослідили воду з 9 найближчих до ставка криниць.

У водоймі "Нижній ставок", куди вилилася майже тонна хімікатів — норма перевищена у 200-300 разів, каже перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко. Дві проби, які брали у водоймах далі від села — в нормі.

Серед хімікатів, які розлилися в ставок — інсектицидів — засобів захисту рослин від комах — не було. Дослідження виявили лише гербіциди й фунгіциди. Ці хімікати не становлять загрози для мешканців водойми, — пояснює начальник Держпродспоживслужби Вінниччини, Григорій Сидорук.

За словами сімейного лікаря Володимира Чмирука, на погане самопочуття місцеві мешканці не скаржилися.

На місці аварії 10 червня працівники екоінспекції, вчергове, взяли проби води. Їхні результати оприлюднять завтра.