2020 рік: як працювала команда Суспільного Вінниця

2020 рік: як працювала команда Суспільного Вінниця

21 січ. 2021

У 2020 році вінницька команда Суспільного працювала у непростих умовах пандемії, але карантинні  обмеження сприяли і новим рішенням. Теле- і радіо- аудиторії отримували оперативну інформацію про найважливіші події області, виборчі проєкти UA: ВІННИЦЯ стали простором для дискусій і майданчиком, де політики вчились вести чесну і конструктивну розмову. Ми міняли концепцію мовлення, підключали спікерів через Скайп, впроваджували нові телевізійні формати, долучались до створення проєктів, які бачила вся Україна. 

 «Рік був складним, але водночас цікавим. Карантинні виклики нас мобілізували і змусили шукати нестандартні рішення для вирішення робочих ситуацій. Ми почали більше використовувати соцмережі для спілкування з аудиторією, розповідає продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. Ми перші на території області давали в ефір щоденну офіційну інформацію з перших уст про перебіг захворювання на Вінниччині. Переможці відкритого конкурсу "Створюй з Суспільним”, автори проєкту "Роздивись", першими з усіх філій вийшли в ефір Суспільного зі своїм тревел-шоу». 

Новинарі у 2020 році вчилися працювати в режимі локдауну і всебічно інформували про події в регіоні.

«Найважливішим напрямом роботи  було інформування вінничан про те,  наскільки  лікарні області були готові приймати пацієнтів з COVID-19, як з хворобою борються ті, у  кого підтверджений  діагноз та в яких умовах працюють медики, ділиться шефредакторка новин Суспільного Вінниця Ірина Вдовиченко.   Ми розповідали про хлопчика Павлика, з Могилева-Подільського, який був найменшим хворим в Україні з COVID-19: від того часу, коли він потрапив до реанімації і на його лікування збирали гроші до періоду реабілітації дитини. Ми висвітлили всі важливі моменти місцевих виборів у період пандемії, зокрема, як голосували пацієнти з коронавірусом у Вінницькій районці. Ми були в «гарячих точках» області, працювали безперервно і не закривалися на карантин». 

Господарським забезпеченням і технічною підтримкою творчих команд філії опікувалися інженерно-технічні служби.

«Ми працювали однією командою експериментували з формати, дбали про якість звуку, картинки, особисту безпеку. Коли виникли питання зі спікерами для ефіру (бо вони були або на самоізоляції, або не могли прийти у студію) - технарі філії забезпечили можливість онлайн-включень. Коли з’являлась резонансна чи актуальна тема для новин у районах їхали до людей. Наші транспортні послуги доступні кореспондентам цілодобово і у будь-який день тижня. Карантинні умови зобов’язували нас і уважно ставитись до свого здоровʼя і здоровʼя колег. Журналісти мають захисні костюми, маски, рукавички. Робочий графік складено з урахуванням усіх рекомендацій медиків, зазначає менеджер філії UA: ВІННИЦЯ Тарас Тарануха. Технічно-господарський блок мав багато і поточних завдань: ремонти, модернізація комп’ютерів, забезпечення комунікації між підрозділами. Оскільки наша філія працює у орендованому приміщенні і його ми ділимо ще з кількома компаніями, було організовано відеоспостереження, щоб убезпечити і майно філії, і особисті речі працівників»

Отже, як працювала Вінницька філія у 2020 році:

 - Відбулось 9 ефірів наживо "Виборчого округу. Місцеві" ;

«У виборчий проєкт ми запрошували представників усіх політичних сил, які балотувались до Вінницької обласної та міської рад та на посаду міського голови Вінниці згадує Віктор Мозалевський.   Дві треті політичних штабів підтримали нашу ініціативу та взяли участь у ефірах, але третина не наважилися. Хтось відзначав цей проєкт, як такий, що проходить у "цивілізованому форматі", хтось ображався на прямі та чесні питання. Проєкт відбувся і, думаю,  він має майбутнє».

- В  лікарнях, де лікували хворих на ковід та пневмонії, відзняли близько пів сотні репортажів;

- Матеріал  про пошук зниклої  дівчинки з с. Олександрівка, Вінницького району, яка 3 дні була у лисячій норі та вижила, набрав близько 2 мільйонів переглядів; 

- Творча група проєкту «Тема дня» підготувала спецпроєкт до Дня Незалежності, в якому Олександр Василишин зібрав найцікавіші локації та історії Вінниці, пов’язані зі становленням Незалежної України, поцікавився думками людей, які дотичні до розбудови Незалежної країни сьогодні. Спілкування відбувалось просто неба, своїми спогадами й спостереженнями з глядачами телеканалу UA: ВІННИЦЯ поділились історики, культурологи, науковці, воїни та волонтери;

  

 - Було знято тематичні проєкти для телеефіру і адаптовано їх для фейсбук-сторінки Суспільне Вінниця; 

 Вишивані історії 

 

 Музейні подорожі  

  

- Для UA: Українське радіо Вінниця підготували тематичний проєкт до Дня Конституції, радіоконцерт патріотичних пісень до Дня козацтва, міжпрограмну тематичну рубрику «Книгар», у якій відомі вінничани, зокрема Наталка Доляк, Григорій Сиротюк, Марина Ревенко, ділились книжковими порадами, у рубриці «На карантині» про лайфхаки весняного локдауну розповідали дизайнерка Світлана Теренчук, співак Олександр Онофрійчук, фотограф Костянтин Ревуцький. Про весняну повінь у Ямполі та Могилеві-Подільському інформували у радіомарафоні;

- Суспільне Вінниця долучалось і до міжрегіональних проєктів на хвилях Українського радіо «Вся країна», на телевізійній платформі «Суспільна студія», вінницька команда «Ранку на Суспільному» знімала подієві сюжети, робила прямі включення, розповідала життєві історії краян для всеукраїнського ранкового ефіру; 

- Глядачі всіх регіональних телеканалів Суспільного дивились проєкт «Роздивись», що виграв у відкритому конкурсі «Створюй з Суспільним»; 

 «Ми мали п’ять місяців напруженої роботи з авторами. Роботи, пов’язаної з постійною редактурою, пошуку спільних рішень, розробки тем та, навіть, пошуку нових членів команди, каже Віктор Мозалевський,   проєкт "Роздивись" став гарним завершенням року. А співавторка  цього тревел-шоу Віта Приймак перемогла і у цьогорічному відборі "Створюй з Суспільним"  із власною програмою "Покоління.Паралелі"».

- Зроблено сучасну звукоізоляцію радіостудії;



- Оновлено меблі у телевізійній студії;

- Модернізовано біля 50 комп’ютерних місць;

- Створено мережу відеонагляду для посилення системи захисту.

«Думаю, з випробуваннями карантинного року ми впорались, — підсумовує Тарас Тарануха. — у 2021-й беремо отриманий досвід, розуміння цілісності команди і надію на те, що зможемо реалізувати задумані проєкти».

Нагадаємо, дивитись і слухати Суспільне Вінниця можна онлайн на сайті філії, оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: сайт Суспільне│Новини фейсбук-сторінка, ютуб-канал та телеграм-канал.

Фото Марини Ревенко