9 ефірів наживо, 5 експертів, 25 передвиборчих програм  —  «Виборчий округ. Місцеві» на Суспільному Вінниця

9 ефірів наживо, 5 експертів, 25 передвиборчих програм — «Виборчий округ. Місцеві» на Суспільному Вінниця

22 жов. 2020

У проєкті «Виборчий округ. Місцеві» на телеканалі  UA: ВІННИЦЯ взяли участь кандидати у депутати до Вінницької обласної ради й Вінницької міської ради та кандидати на посаду міського голови Вінниці. Кожен із кандидатів мав можливість на рівних умовах представити свою програму та план дій. Всього відбулось 10 ефірів, проаналізовано програми 25 кандидатів. 

За словами продюсера Вінницької філії Суспільного Віктора Мозалевського, понад 60 % партій та кандидатів, які балотуються від них на місцевих виборах, не мають активних контактів ні на сайтах, ні в соціальних мережах, тому найскладнішим завданням у цьому проєкті була комунікація з кандидатами та місцевими політичними штабами.

«Доводилося шукати знайомі прізвища в списках кандидатів від кожної політичної сили і вже через них виходити на координаторів штабів. — зазначає Віктор Мозалевський.  — Всі місцеві представництва політичних сил, всі кандидати на посаду Вінницького міського голови, крім Юзви Валентина (його даних у відкритому доступі нема), отримали листи із запрошенням взяти  участь у проєкті, всі мали контакти продюсера, але лише представники трьох штабів самі набрали та поцікавились можливістю прийти на ефір, решті доводилось по кілька разів телефонувати та нагадувати їм про таку можливість».

У підсумку, з десяти політичних сил, які йшли до обласної ради, на ефіри  прийшли представники вісьмох. З вісімнадцяти партій, які висували своїх кандидатів до Вінницької міської ради, участь у програмі взяли чотирнадцять. А з десяти кандидатів на посаду Вінницького міського голови в ефірі Суспільного були лише троє.

Готували співбесіди з кандидатами журналісти Суспільного Вінниця Олександр Василишин, Ельвіра Бондаренко та Ірися Герцун. Під час ефіру наживо кандидати мали можливість представити свої програми, поставити запитання опонентам та відповісти на запитання експертів, жителів регіону, користувачів соцмереж та редакторської групи проєкту.

Експертами  «Виборчого округу. Місцеві» на UA: ВІННИЦЯ стали: 

  • Олена Гуменна — керівниця проєктів ГО «Центр громадської активності «Результат»;
  • Олег Левченко — експерт з регіонального розвитку та децентралізації ГО «Подільська агенція регіонального розвитку»;
  • Владислав Філатов — виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України;
  • Юрій Теміров — політолог, доцент кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики Донецького національного університету ім. В. Стуса;
  • Юлія Грига — голова правління ГО «Філософія серця».

Команда проєкту відзначає активність підписників фейсбук-сторінки Суспільне Вінниця, вони долучилися до обговорення, залишаючи запитання під анонсами програми «Виборчий округ. Місцеві». Інклюзія, гендерні квоти, чи вийдете на марш рівності, коли у Вінниці зʼявиться притулок для безхатченків, озеленення вулиць та перші кроки на посадах — ці питання було озвучено кандидатам у студії під час ефіру. 

«У проєкті «Виборчий округ. Місцеві» я прагнув з’ясувати політичний і професійний бекграунд учасників-спікерів: що зробили на своїх посадах до виборів і що пропонують нині у вирішенні проблем міста і області,  — розповів Олександр Василишин.  — Мав більше сподівань, що кандидати розуміють куди йдуть, де популізм, смисли без фактів, а де  — чіткі пропозиції. Зазначу, учасники виборчого процесу нерідко уникали конкретики, а питання ведучого про точкові проблеми називали провокативними».

За словами Ельвіри Бондаренко, проєкт став «здоровою дискусією» про програми політичних партій та кандидатів, наміри та механізми їх втілення,  учасникам ефіру доводилося дотримуватися чіткого таймінгу і для декотрих це виявилося завданням не з легких, тут потрібно було забути про патетику, пустопорожні розмови та маніпуляції і відповідати на питання чітко та вичерпно.        

«Я вважаю, що з першого дня проєкту «Виборчий округ. Місцеві» команді вдалося дати зрозуміти, що ефіри на Суспільному — це не «свято популізму». Кожен з блоків програми мав чіткі питання і охопив широкий спектр проблем громади  — медицина, якість води, транспорт, дитячі майданчики, ремонт другорядних вулиць, децентралізація, логістична спроможність територій, перспектива появи Наукового парку та, зрештою, майбутнє вінницького аеропорту,  — каже Ельвіра Бондаренко.  — Предметна розмова, яка дала можливість кожному з кандидатів представити себе та політичну силу, поцікавитись точкою зору опонентів щодо «гарячих» питань регіону, навести аргументи на користь своїх планів розвитку  — ось, як би я резюмувала «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ВІННИЦЯ».

Ведуча Ірися Герцун відзначила, що під час роботи виникали і дивні ситуації.

«Після публікації анонсу одного з ефірів, нам зателефонували із державної інспекції і повідомили, що кандидат вказав недостовірну інформацію в своїй біографії. Ми озвучили цю інформацію в ефірі, але кандидат сказав, що в інспекції наговорюють на нього,  — ділиться своїми враженнями Ірися Герцун.  — Здивувало те, що деякі кандидати погано орієнтувались у  проблемах міста, зокрема, в програмах прописували детальні пункти щодо вирішення проблем ОСББ, а от скільки ОСББ створено у Вінниці і яка кількість будинків на балансі міста  — не знали. Також дивним було, що в частині програм наявні пункти про те, що знаходиться не в межах компетенцій органів місцевої влади, наприклад, адміністративно-територіальний устрій, ціна на газ, пенсії. Були й моменти, коли кандидати розповідали про декларації, куди вписали котика і песика, чи як підніматимуть агропромисловий комплекс, бо дітям треба вітаміни».

Відео ефірів проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на Суспільному Вінниці можна знайти за посиланнями.

Кандидати у депутати до Вінницької обласної ради:

Кандидати у депутати Вінницької міської ради: 

Співбесіда із кандидатами на посаду міського голови Вінниці:

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника, виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір. «Виборчий округ. Місцеві»  — четвертий сезон проєкту.  Відео програм всіх сезонів можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Вінниця