Про свободу слова і незалежні ЗМІ шкільним омбудсменам Вінниці розповідала Юлія Шипунова

Про свободу слова і незалежні ЗМІ шкільним омбудсменам Вінниці розповідала Юлія Шипунова

28 лис. 2019

26 листопада у Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва ім. Л. Ратушної відбулося відкрите засідання правового клубу «Бумеранг». Про сутність демократії, необхідність побудови правової держави, політичну компетенцію та права людини говорили на заході.
Про те, як функціонують незалежні ЗМІ, за якими принципами працює Суспільне та чому свобода слова і неупереджена журналістика не одне й те саме, розповідала школярам лінійна продюсерка UA: ВІННИЦЯ Юлія Шипунова.
«Демократична держава, якою декларує себе Україна, не може існувати без незалежних ЗМІ, — зазначила Юлія Шипунова. — Наразі Суспільне єдине медіа, яке працює за стандартами серед яких пріоритетними є неупередженість та об’єктивність. Журналісти надають слухачам та глядачам повну інформацію, аби вони самі змогли зробити висновки. Поки що, ми лише в процесі розбудови. Але, суспільні мовники вже давно та успішно працюють в усіх країнах Європи та в Америці. Там розуміють необхідність свободи слова в засобах масової інформації. Саме це є маркером (ознакою) демократії».
За словами Майї Бондаревої, кураторки шкільних омбудсменів, до складу клубу дітей-правозахисників «Бумеранг» входять шкільні омбудсмени міста. Вони вчаться цінувати особистість кожного та розуміти права й обов’язки людини у демократичній державі.
Вже три роки поспіль ми працюємо над цільовим довгостроковим проєктом «Делегати дитячих прав», — розповідає Майя Бондарева, — було проведено ряд акцій та флешмобів, випущені інформаційні бюлетені, оформлені правові куточки в школах, скриньки довіри, відзняті відеоролики, проведені тематичні конкурси, постійно відбуваються зустрічі з представниками правоохоронних органів та представників влади. Підсумком навчальної діяльності в клубі «Бумеранг» є організація та проведення відкритих засідань для шкільного загалу. Сьогодні до заходу долучилося 50 учнів зі шкіл Вінниці».
Чи готові підлітки дотримуватись принципів демократії та чи розуміють, що їхні права закінчуються там, де починаються права іншої людини з’ясовували за допомогою експрес-опитування, що провела психологиня Вінницького міського палацу дітей та юнацтва.

«Я детально дізналася, що таке демократія — каже Наталія Красновид, учениця ЗОШ№27 м. Вінниці. — Після заходу зрозуміла, як потрібно діяти, щоб ми жили в кращій державі».
Я, як омбудсмен, намагаюсь завжди дотримуватися встановлених норм і правил і ніколи не забувати про обов’язки, — додає Світлана Іванченко, учениця ЗОШ №3 м. Вінниця. - Підтримую прагнення до рівності між людьми».

Нагадаємо, у жовтні лінійна продюсерка UA: ВІННИЦЯ Юлія Шипунова провела майстер-клас для студентів кафедри журналістики Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського.