Історія волонтера місії "На щиті", який перевозить тіла полеглих захисників

6 вер. 12:13


Віталій Максименко до війни жив в Лимані, що на Донеччині. Чоловік займався будівельним бізнесом та технічним обслуговуванням автівок. Після того як російські війська зруйнували його дім і окупували рідне місто, він долучився до гуманітарного проєкту ЗСУ "На щиті".

Саме Віталій забирає з моргів і перевозить тіла загиблих захисників і захисниць. Каже, нині він і водій, і вантажник, і експедитор. Як розповідає волонтер, спочатку морально було важко перевозити тіла, але поступово призвичаївся.

Перевозять волонтери не лише тіла, а й останки військових. Для прикладу, як розповів Віталій, це може бути лише один палець...

Пакують тіла військових у спеціальні пакети, в морзі тіла нумерують. Водії місії "На щиті" звіряють усі номери по документах і по факту видачі тіла і підписують пакет. Це роблять для того, аби не виникло плутанини.

Тіла перевозять в спеціально облаштованій автівці — там обов’язково є холодильник. Як розповів Віталій, в нього температуру можна відрегулювати до мінус 5 градусів. Каже, роблять усе можливе, щоб довезти тіло і воно було максимально придатне для відкритого поховання. Попри тисячі подоланих кілометрів і виклики в дорозі, волонтер говорить, що найважче — це коли ти їдеш в коридорі пошани.

Як доставляють тіла загиблих військових, як їх забирають з деокупованих територій, а також чому ця місія на сьогодні є такою важливою — дивіться в інтерв’ю "Суспільне Вінниця" з представником гуманітарного проєкту ЗСУ "На щиті", ГО "Бульдозер" Віталієм Максименком.

 

Інші випуски
Більше відео