Мама нацгвардійця Віталія Загорулько, який після інсульту не ходить - просить облаштувати у під’їзді їхнього помешкання пандус

11:26, 21 лис. 2019
 
Мама нацгвардійця Віталія Загорулько, який після інсульту не ходить - просить облаштувати у під’їзді їхнього помешкання пандус

У березні 2017-го року під час несення служби на Сході країни в нацгвардійця Віталія Загорулько — стався інсульт. Нині йому 40. З рідних біля нього лише мама.

- Коли він став у часть на роботу, пів року патрулював по Вінниці, потім його послали в АТО місяць. Приїхав все було добре, а тоді другий раз послали — і ось так сталося. В Луганську, село Олексіївка — там стався геморагічний тяжкий інсульт. Це сталося в 12.30, а 18.00 його доставили в Харків.

Віталій три дні був у комі, з Харкова його перевезли до київського шпиталю, за два місяці — до Вінниці. Поки був у лікарні — дружина покинула, — розповідає мати чоловіка.
Віталій постійно тримає у руках телефон: переглядає фото з сином, показує перше фото, зроблене у лікарні. Пані Катерина додає, його стан покращився після восьми місяців реабілітації у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

- Там був метод за яким розробляв руки, ноги. З ним працювали масажист, психолог, логопед. Обличчя йому рівняли. У нього голова була постійно донизу... Він мені показує скільки він у Києві був.... Він все розуміє. У нього розум і пам’ять відмінні, тільки він не може говорити й не може ходити.

Доки Катерина Загорулько перебували з сином у лікарні, волонтери з Вінниці та Івано-Франківська зробили для Віталія ортопедичне ліжко.

- Ліжко спеціалізоване. Людина може робити певні фізичні вправи, не піднімаючись з нього, проводити профілактичні заняття, аби не було пролежнів. Це ліжко — воно не таке широко використоване. Ми його дуже довго шукали, знайшли в Івано-Франківську, — розповідає волонтер Андрій Грачов.

Квартира в якій проживають Віталій із мамою розташована на 5 поверсі. Катерина Загорулько каже, аби вивезти сина на прогулянку, їй потрібно постійно просити сторонньої допомоги, адже у під’їзді не має пандуса. З проханням зробити безбар’єрним пересування сина, звернулась до міської ради.

- На жаль, проєктом забудови цього будинку не передбачено можливості технічно облаштувати пандус у під’їзді. Бо зафіксують порушення будівельних норм. За рахунок бюджетних коштів однозначно ці роботи виконані бути не можуть. Заявниці пропонували звернутися до голови ОСББ і коштом поточних платежів створити тимчасову відкидну споруду у вигляді пандуса, — каже Роман Фурман — директор міського департаменту житлового господарства.

Зараз волонтери шукають людей, які могли б розробити такий пандус, аби не порушити будівельних норм.