Чому у селищі Бар на Вінниччині не працює рентген-кабінет ?

13:04, 20 лис. 2019
 
Чому у селищі Бар на Вінниччині не працює рентген-кабінет ?

Через закриття рентген-кабінету біля КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Барської райради зібрались пацієнти амбулаторії. Тут обслуговують жителів 16 навколишніх сіл.

- У мене на нозі пухлина. Треба робити УЗІ й рентген. Мені тепер треба їхати в БАР, потім повертатись, брати направлення, знов їхати, робити аналізи...... тобто два дні катаюсь туди сюди. Раніше 2 км, тепер 7, - розповідає Ольга Шляхова.

- Зараз нікуди не ходжу. Ноги болять. З паличкою ходжу. Плачу, полежу, віддихну. Що сама придумаю, те й лікуюся, — каже пенсіонерка Людмила Кошман.

Григорій Пазюк, вперше, за 4 місяці зайшов до рентген-кабінету. У серпні кабінет закрили. Лікаря та лаборанта — звільнили. Тут Пазюк пропрацював 28 років.

- Люди зверталися постійно. Не тільки з нашого округу, а, взагалі, зі всього району. В таку пору 15 осіб, 20 можливо.
- Вас будуть просити, аби Ви поверталися. Повернетесь?
- Думаю, так. На прохання громади.

19 листопада, громада прийшла говорити з місцевими чиновниками. Тому що, протягом останніх 4 місяців, кажуть, їх не чули.

- В оснащенні первинної ланки — рентген-апарату, взагалі, не має бути. На той час, коли почали утримувати рентген-кабінет пішла назустріч сільрада, головний лікар і таким чином це питання вирішувалося, — говорить Володимир Капіца — головний лікар КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Барської райради.

Володимир Капіца показує ліцензію на роботу рентген-кабінету. Вона чинна до кінця цього року. Втім, торік після чергового етапу мед реформи та перейменування закладу — ліцензії не стало в самої амбулаторії, — розповідає головний лікар. Її має видати Міністерство охорони здоров’я.

- Сільський голова був вимушений (тимчасово) зупинити фінансування через цю причину. Виявилось, що ліцензії немає центр, — каже головний лікар амбулаторії Олександр Черкас.

За словами Черкаса, ліцензію на надання медичних послуг має отримати головний лікар комунального некомерційного підприємства, якому підпорядковується амбулаторія Володимир Капіца.

- Ми знайшли варіант. Робиться ліцензія. Буде ліцензія, кабінет буде працювати. Ліцензія вже має бути. Ліцензія вже є.
Показати документи, які б підтверджували, що Капіца звернувся за отриманням ліцензії — він відмовився. Ми надіслали запит міністерству охорони здоров’я, аби дізнатися чи, дійсно, звертався головний лікар до міністерства, аби отримати дозвіл на надання медичних послуг.