На розгляді у міськраді петиція про облаштування у Вінниці місць для продажу ялинок у горщечках

10:31, 20 лис. 2019
 
На розгляді у міськраді петиція про облаштування у Вінниці місць для продажу ялинок у горщечках

11 листопада вінничанин Микола Понятовський зареєстрував на сайті міськради петицію під назвою «Придбай на Новий рік ялинку в горщечку, а потім висади її в парку та зроби своє Місто кращим». Петицію підписали 353 людини з необхідних 350. Тепер вона знаходиться на розгляді міськради. Відповідь оприлюднять 27 листопада.

У Ладижинському лісництві новорічні дерева вирощують на шкілках, тобто ділянках, які не призначені для посадки лісу. Тут така знаходиться під лінією електропередач, розповідає лісничий Роман Семененко. Саджанці вирощують із насіння, яке збирають із власних ялин.

- Навесні висіваємо ось у такі парники. Рядочками. Ялинки тут під затінюючою сіткою знаходяться. Є автоматичний полив. Вона поливається. Її треба просапувати, давати підживлення, а також, щоб був доступ повітря, — говорить Семененко.

З парника ялинки пересаджують на відкрите повітря або у горщики.

- Ми їх підживлюємо, поливаємо, і коли вони виростають, ми їх пересаджуємо у більші горщики. А коли вони стають заввишки пів метра, то ми їх вже реалізуємо.

Семененко каже, не варто боятися купувати живі ялинки, адже їх вирощують спеціально для продажу.

- Їх саджають влітку, щоб коріння ще проросло, щоб дерева вкорінилися в горщиках. Тоді ми їх можемо спокійно реалізовувати. Цінова політика у нас коливається в залежності від рослини, якщо це буде голуба ялинка, то вона буде дорожче коштувати. А ялинка звичайна — дешевше. Ялинка ця, що в горщиках — ми реалізовуємо її по 2,50 за сантиметр.

Лісничий каже, аби зберегти ялинку і не дати їй засохнути, дерево має стояти у прохолодній кімнаті. А після новорічних свят або на закритому балконі, або в оранжерейній кімнаті. Висаджувати ялинку можна лише навесні, додає Семененко.

- Коли ви вже це дерево придбали, то його треба правильно посадити в ґрунт, тобто викопати ямку хоча б 60 на 60, закинути туди чорнозем, закинути ґрунтосуміш і посадити її в ґрунт.

Також ялинки після новорічних свят вінничани можуть залишити на майданчиках для збору сміття, каже Ярослав Барановський — начальник відділу сміттєсортувальної станції «Еко він».

- Управляюча компанія, яка відповідальна за ці майданчики, роблять заявку. Ми висилаємо спецтранспорт. Вони привозять їх до нас на підприємство. Тут ми їх подрібнюємо на тирсу, яку використовуємо частину в опаленні нашого твердопаливного котла, іншу частину ми використовуємо на підсипку шляхів.