До середини листопада можна вакцинуватися від грипу за муніципальною програмою «Стоп грип»

13:09, 12 лис. 2019
 
До середини листопада можна вакцинуватися від грипу за муніципальною програмою «Стоп грип»

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу лікувально-профілактичної допомоги міського департаменту охорони здоров’я Наталія Авраменко.

Нині від грипу щепилося 9 тисяч вінничан, де майже дві тисячі — діти.

Вінничанка Анна Рафальська прийшла до лікарні щепитися проти грипу та дифтерії. Каже, проти дифтерії вакцинується відповідно до календаря щеплень, від грипу імунізацію робить — вперше.

- Зробила для того, щоб не хворіти взимку. У мене маленька дитина і я не хочу додому принести грип. Я звернулася до лікаря, аби взяти направлення і зробити вакцинацію. Вона виписала мені рецепт з яким я пішла до муніципальної аптеки й купила за 50% вартості вакцину, - розповідає Рафальська.

Решту вартості вакцини, а це 50% відшкодовує міська рада у рамках муніципальної програми «Стоп грип». На це з бюджету вінницької міської ОТГ цьогоріч виділили півтора мільйона гривень, каже начальниця відділу лікувально-профілактичної допомоги Наталія Авраменко. Додає, наразі у місті вакцина проти грипу закінчується.

- Це не обов’язкова вакцина. Її купують аптечні дистриб’ютори й привозять у Вінницю. Якщо минулого року щепилося 5,5 тис. вінничан, то зараз — понад 8 тисяч. Очікуємо, що всі кошти ми витратимо і це буде десь біля 10 тисяч, тому що вакцини ми можемо отримати рівно стільки, скільки її до нас завезуть, — каже Авраменко.

Дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування вакцинують безкоштовно. Вакцинація проти грипу за програмою «Стоп грип» розпочалася 4 жовтня. Вакцину вінничанам пропонують двох видів: корейську «ДжіСі Флю» та французьку «Ваксігрип» , каже завідувачка амбулаторії 2-го центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Ковалик. Додає, за останні роки кількість городян, які вакцинувалися від грипу — зросла.

- У нашому центрі щеплено близько 2 тис. пацієнтів. З них 25% - діти й близько 30% - це пацієнти з групи підвищеного ризику. На сьогодні використовуємо вакцину корейського виробника «ДжіСі Флю» . В середині жовтня була ще «Ваксігрип тетра». Останні чотири роки ми користуємося «ДжіСі Флю». Вона добре переноситься і дає хороший результат, — каже пані Ірина.


Ковалик додає, Вінниця поки єдине місто, де запровадили кампанію з вакцинації проти грипу. Муніципальна програма діє з 2016 року. За цей час у місті не зафіксували жодного випадку смерті від ускладнень грипу.