Аграрії Вінниччини доєдналися до акції протесту "Ні розпродажу України"

12:09, 11 лис. 2019
 
Аграрії Вінниччини доєдналися до акції протесту

У с. Писарівка Вінницького району через яке проходить міжнародна траса М-12 - місцеві аграрії перекрили проїжджу частину дороги. Автівки не пропускали з 9.30 до 11.00.

Близько півтори сотні учасників акції “Ні розпродажу України” безперервно ходили пішохідним переходом чим заблокували рух транспорту. За словами Олега Коров’ячука — учасника акції, керівника фермерського господарства у с. Сокиринці — у такий спосіб люди висловлюють власну позицію стосовно законопроєктів щодо ринку землі.

- Вже біля двох місяців точиться дискусія в українському суспільстві. Селяни й сільгоспвиробники висловлюють наступну позицію: ринок землі має запроваджуватись в інтересах українського народу, українських сільгоспвиробників і платників податків. Уряд зайняв таку позицію, що хто платить більше грошей — тим і продаємо.... Ми не бачимо ніякої державної політики в цьому напрямку, — каже Коров’ячук.

Коров’ячук додає, ініціювала акцію Всеукраїнська аграрна рада.

З транспарантом «Селяни й фермери проти продажу землі іноземним інвесторам» стоїть Петро Шашкевич. Говорить, на протест проти продажу землі виходить вп’яте.

Проти того. Хочу щоб  продажу землі не було. А якщо було, то в розумних, правильних підходах до цього. Не так, що сьогодні прийняли й сьогодні продали, а має пройти якийсь певний період і до цього підрихтуватися, - каже Шашкевич.

Фермер підприємства «Відродження» з села Великі Крушлинці Василь Невмивака каже, він проти продажу землі іноземним інвесторам.

- Вноситься законопроєкт, де чітко вказано 200 тисяч гектарів юридичним особам. Це означає, що зайде іноземний капітал і ми, які працюємо на цій землі -  не в змозі будемо, навіть, одного гектара прикупити цих земель, — каже Невмивака.

 Владу та водіїв про перекриття руху учасники акції попереджали. Останніх просили спланувати свій маршрут в об’їзд. Дорогу у Писарівці перекрили на півтори години. Пропускали лише спецавтівки та деякий транспорт на вимогу водіїв.

- Пропустіть, у мене 4 вагітних у салоні.

Більшість водіїв із розумінням поставились до тимчасового перекриття траси.

- Я не знав, ставлюсь позитивно. Навряд чи є людина, яка кудись їде і не поспішає. Поспішаю, але готовий почекати, - Петро Постика — водій.

- Звичайно, завдало незручностей, але люди відстоюють свої права. Я спізнююся. Втім, доводиться чекати, — каже водійка Катерина Вітковська.

За словами речниці поліції області Ірина Добровольської, сьогодні дорогу на Вінниччині аграрії перекривали ще у двох населених пунктах: Шпикові Тульчинського району та Махнівці Козятинського.

- У заході взяли участь по області близько 350 осіб. Працівники поліції в кількості майже 40 осіб забезпечували охорону публічної безпеки та правопорядку. Близько 11.00 всі акції по вінницькій області були завершені без будь-яких порушень, — каже Добровольська.

На  Вінниччині протест проти продажу землі аграрії влаштовують вп’яте.

Нагадаю, завтра Верховна Рада у першому читанні має розглянути законопроєкт про продаж землі. Відповідно до нього з жовтня 2020 року скасовують заборону на продаж землі. Купувати чорнозем зможуть українські фізичні та юридичні особи територіальних громад і держави. Також законопроєктом передбачено право на купівлю землі орендатором. Землю державної та комунальної власності реалізовуватимуть на торгах. Стартова ціна — нормативна грошова оцінка.