До муніципальних аптек Вінниці завезли вакцини проти грипу

17:04, 9 жов. 2019
 
До муніципальних аптек Вінниці завезли вакцини проти грипу

2,5 тисячі доз вакцин проти грипу завезли до муніципальних аптек Вінниці

За міською програмою «Стоп грип» вінничани можуть придбати цю вакцину за пів ціни, — а це близько 133 гривень. Про це Суспільному розповіла Наталя Авраменко — фахівчиня міського департаменту охорони здоров’я.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 черг, аби щепитися від грипу поки немає, - каже лікарка Олена Коцюба. Додає, напливу людей тут очікують у середині жовтня. Від понеділка у ЦПМСД №2 м. Вінниці від грипу прищепилися близько 70 людей — розповідає Коцюба.  У групі ризику: діти до двох років, вагітні, люди віком від 65 років, з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні та серцево-судинні недуги.

Вінничанин Олександр Свинарчук торік не щеплювався. Цьогоріч, каже — помилок вирішив не повторювати.
- Треба, щоб не хворіла внучка і щоб я не хворів і вся сім’я. Вигідно, звичайно, якщо вся сім’я вакцинується....З кожного якась копійка. Вона, взагалі, коштує 266 гривень, а за муніципальною програмою — половина. І вже добре, — говорить Олександр.

Цьогоріч в Україні очікують чотири штами грипу, — розповіла начальниця відділу лікувально-профілактичної допомоги міського департаменту охорони здоров’я Наталія Авраменко.
- Два — А і Два — В. На сьогодні дозволено використовувати дві вакцини.: (GCFLU), виробник Green Cross Corporation, Корея. (VAXIGRIPTETRA), виробник Sanofi Pasteur, Франція. Міські аптеки закупили 2500 доз, ще наприкінці жовтня. Бюджет розрахований на 10 тис. доз, — зазначила Авраменко.

За словами Авраменко, динаміка вакцинації у Вінниці поступово зростає. Якщо 2014-го у місті було щеплено близько 430 осіб, то з 2016 - коли почала діяти програма “Стоп грип” - охочих побільшало.
Торік, додає чиновниця, від грипу у Вінниці прищепилися 5,5 тисяч вінничан.