В обласній станції переливання крові чекають на донорів

17:25, 20 вер. 2019
 
В обласній станції переливання крові чекають на донорів

Щодня до обласної станції переливання крові надходить близько 50 літрів крові. Про це Суспільному розповіла заступниця головного лікаря Олена Зеленська. Додає, нині не вистачає плазми крові. А ще, каже, банк крові потребує постійного поповнення.

Максимальна доза здачі крові за один раз - 470 мілілітрів, — каже працівниця обласної станції переливання крові Алла Корнієнко. Донором може стати людина віком від 18 років та з вагою не менше 50 кілограмів. За добу до здачі крові не можна вживати алкоголь та кисломолочні продукти, каже Корнієнко. Перед процедурою потрібно поснідати.
- Ви повинні дотриматися дієти протягом двох днів. Напередодні, ви маєте гарно виспатися. Зранку поснідати, це обов’язково, — каже Корнієнко.

Після забору кров додатково перевіряють на безпечність і вже тоді вона потрапляє до лікувального закладу. Нині, говорить Алла Корнієнко, не вистачає еритроцитарної маси.
- Це компонент крові, який містить у собі червоні клітинки. Термін зберігання таких компонентів 42 дні. Нестача не можна сказати що є, в якійсь конкретній групі. Ми забезпечені абсолютно повністю для надання невідкладної допомоги, але ці запаси потрібно постійно поповнювати.
З 2020 року забір крові проходитиме тільки в обласній станції переливання крові, або ж здійснюватиметься її працівниками по районах Вінниччини. Компоненти крові будуть заготовляти, переробляти та проводитимуть лабораторні дослідження. Після цього донорську кров за потреби надсилатимуть лікарням області.  Роблять це для того, покращити якість компонентів донорської крові.
- Краще буде в тому плані, що оснащення однієї одиниці сучасним обладнанням більш реальне, ніж оснащення маленьких пунктів забору. У нас впроваджена система якості й не всі заклади області мають такий статус. Ми прагнемо до світових стандартів, тому закуповуємо нове обладнання, впроваджуємо його. І розроблена нами система якості вона працює і підтверджує якість виготовлених нами компонентів крові, — каже Олена Зеленська — заступниця головного лікаря з виробничих питань.