«Алея життя» з’явилася у Вінниці

17:17, 20 вер. 2019
 
«Алея життя» з’явилася у Вінниці

У Вінниці на території міської клінічної лікарні №1 люди, які живуть із донорськими органами висадили яблуні.

Ініціаторка заходу - 23-річна Катерина Кравець. Два роки тому дівчині пересадили серце. У такий спосіб, каже, Кравець — дякують тим, хто після смерті, став порятунком для зовсім незнайомих людей.

29-річна Наталя Омельчук своє дерево прикрашає зеленою стрічкою. Це, говорить, символ донорства. Три роки тому дівчина застудилася. Хворобу перенесла на ногах. За рік серце Наталі збільшилося вчетверо. Каже — їй пощастило. Трансплантацію зробили в Індії. До сьогодні спілкується з родиною донора.

Одинадцятирічній Вікторії Ковальовій 9 місяців тому у Стамбулі пересадили кістковий мозок.

Всього у Вінниці висадили 6 яблунь.

Прийшли й ті, хто в черзі на трансплантацію. Серед них — мама вінницького рятувальника Сергія Довганя. Зараз він у Мінську чекає на пересадку печінки. Вартість операції 125 тис. євро. Нині не вистачає — 77 тис. Державна допомога у лікуванні можлива, втім лише з 2020-го, бо бюджет 2019-го витратили. Така ж ситуація у 23-річної Людмили Овсійчук. У дівчини — рак крові. Ціна її життя — 97 тисяч євро. У родини таких грошей немає.

Яблуні, як символ нового життя вже висадили у Києві, Миколаєві, Одесі та Луцьку. Вінниця — стала п’ятим містом, в якому з’явилася «Алея життя».