У Вінниці пройшли щорічні "стусівські читання"

16:44, 4 вер. 2019
 
У Вінниці пройшли щорічні

На площі, названій на честь поета-дисидента, - літератори, науковці, школярі та студенти. Вони учасники акції “ Журавлем небесним: на вкраїну вернусь”. У програмі заходу покладання квітів до пам’ятника поету-земляку та читання віршів Стуса.

14-ти річна Надія Регуш на “стусівські читання” прийшла вперше. Просто неба декламує вірш Чого ти ждеш”.

- Вірші Стуса мені вивчати зовсім неважко. Вони дуже глибокі. Їх легко запам’ятати. Вони показують людям і народу, що треба любити свою країну, бути вірним і не соромитись того, що ти українець, - каже Надія Регуш .

За словами директорки обласної книгозбірні Лариси Сеник, перші вересневі “стусівські читання” у Вінниці відбулися 1998 року. Тоді вони проходили в бібліотеці.

- Відтоді, як на площі встановли пам’ятник Стусу, вони проходять тут. До нас приїздили рідні, друзі поета. Сподіваємося, що молодь продовжить цю справу, - говорить Сеник.

Проводять “стусівські читання”, щороку 4 вересня - у день смерті поета. Організовує їх обласна книгозбірня спільно з обласною спілкою письменників.

Для довідки: Василь Стус - родом із с. Рахнівки Гайсинського району. Закінчив донецький педінститут. Виступав за збереження й розвиток української культури. Радянська влада заборонила його творчість. І за проукраїнську позицію відправила за грати. Наприкінці серпня 1985-го у карцері Стус оголосив голодування. За тиждень - помер. 2005- го йому посмертно присвоїли звання Героя України.