Власників машин з європейською реєстрацією штрафувати не будуть

16:50, 22 сер. 2019
 
 Власників машин з європейською реєстрацією штрафувати не будуть

Одинадцять авто з іноземною реєстрацією протягом серпня розмитнили на вінницькій митниці ДФС. Зробити це власники автомобілів на єврономерах могли без сплати штрафу.

Розмитнювали б більше автівок, якби на митниці не завищували їхню вартість, каже вінничанин Олександр Лапчук.

- Машину, яка коштує 1500-1700 євро, митниця оцінює в 3 тисячі євро. Відповідно з цього береться 10% мита, тобто вартість розмитнення зростає, — говорить Лапчук.
Різницю у вартості транспорту киянин Руслан Бонюк пояснює тим, що на митниці для обрахунку використовують каталог SCHWACKE.

- От візьмемо автомобіль Skoda Octavia. Я приганяв такий. Ціна по інвойсу складала 6 тисяч 200 євро. Вони ж, спираючись на каталог SCHWACKE, підняли ціну до 8 тисяч євро, — каже Руслан.

Не завищують митну вартість автомобілів, а розраховують її відповідно до вимог законодавства, — зазначає речниця вінницької митниці ДФС Вікторія Вантюсова.

Від сьогодні автомобілі з іноземною реєстрацією розмитнюють у загальному порядку. Тобто сплатити потрібно 100 % акцизу. Також з 22 серпня в Україні почали діяти нові штрафи за перевищення терміну перебування автомобілів на єврономерах на території країни, розповідає співробітник вінницької митниці ДФС Валентин Ганзюк.

- Від сьогодні до таких автівок будуть застосовуватися нові штрафні санкції, передбачені ч.5 та відповідно ч.6, ст. 470 і ст. 481 Митного кодексу України. Штрафи там передбаченні від 85 тисяч до 170 тисяч гривень із конфіскацією транспортного засобу. Всі рішення приймаються, виключно, судами, - говорить Ганзюк.

До 22 серпня власники автомобілів з іноземною реєстрацією мали змогу оформити автівки та уникнути таких штрафів, додає Ганзюк. Найбільше автомобілів було переоформлено цьогоріч у лютому. Тоді змінили реєстрацію для більше ніж 3 тисяч авто. За серпень таких було — 11.

Чи будуть штрафувати у Патрульній поліції не коментують. Бо, попри те, що закон вступив у дію, досі не має механізму перевірки терміну перебування нерозмитнених авто на території країни, пояснила речниця управління Тетяна Плахотнюк.

Для довідки: за ввесь період дії нових законів сума платежів, які митниця отримала від розмитнення автівок на єврономерах становить 418 млн гривень.