“Малі міста — великі враження”: у Берізках Чечельницького району стіни старих складів перетворили на арт — об’єкти

14:48, 12 сер. 2019
 
“Малі міста — великі враження”: у Берізках Чечельницького району стіни старих складів перетворили на арт — об’єкти

Мурали, фестиваль води, виступ народного хору ім. Григорія Верьовки — так у Берізках Чечельницького району відсвяткували свято села.

Громада — переможець всеукраїнського конкурсу, який оголосило міністерство культури - “Малі міста — великі враження”. У його рамках стіни старих складів перетворювали на арт — об’єкти. Художники, які малюють стінописи по всьому світі — писали їх у Берізках.
Роман Портола створював мурали в Україні, Португалії, Берліні. У таких маленьких селах, каже ще не працював. Кілька днів тому повернувся з чергового відрядження. Того ж вечора, розповідає, творча група сіла в автомобіль і поїхала до Берізок. Працювати почали одразу як приїхали, — вночі.

Поки художники малюють громада відзначає свято села.

Гордість села, каже очільниця громади Лідія Гричулевич — Меморіальний комплекс “Майдан духовності” у центрі Берізок. До нього входять капличка та пам’ятник книзі. Над проєктом, працювали два роки. 100 тисяч виграли в обласному конкурсі розвитку територіальних громад, ще 400 тисяч — доклали місцеві аграрії.

Також у Берізках, через кожних 500 метрів, встановлені контейнери для сортування сміття, асфальтовані вулиці, тротуарні майданчики. Є великий стадіон, у процесі будівництва велодоріжки. Тут, каже місцевий господарник ВіталійГричулевич, намагаються все зробити, аби відродити українське село.

Під час святкування дня села відбувся і фестиваль води.

Нині у Берізках Чечільницьких проживає 812 жителів, з них 121 дитина. Щороку на праздник сходяться не лише місцеві, приїздять й жителі навколишніх сіл.