У гайсинському музеї АТО збирають матеріали для створення макету боїв під Дебальцевим та Іловайськом

11:27, 5 сер. 2019
 
У гайсинському музеї АТО збирають матеріали для створення макету боїв під Дебальцевим та Іловайськом

У Гайсинському музеї АТО планують відтворити події Іловайського та Дебальцівського котлів у зменшеному розмірі. Про це кореспондентам Суспільного розповів завідувач музею Андрій Головань.

За його словами, у музеї майже 2 роки збирають колекцію різноманітних експонатів, пов’язаних із війною на Донбасі. Міні-копію Донецького аеропорту почали створювати наприкінці 2016-го.

Вересень 2014-го кіборг Борис Лісовий згадує чи не щодня. У Донецький аеропорт чоловік потрапив під час виконання бойового завдання з доставки боєприпасів у селище Піски. За три тижні перебування там, каже, головним завданням було обороняти аеропорт.
Про те, які завдання виконував та на яких точках, Борис Лісовий кореспондентам Суспільного демонструє на макеті у зменшеному розмірі. На ньому висвітлені бойові дії грудня 2014-го. За словами Лісового, всі позначки деталізовані дуже чітко.

Завідувач музею Андрій Головань, каже, щоб відтворити все максимально детально, збирали дані з різних ресурсів: від розповідей самих бійців-кіборгів, які відвідували музей до відео з інтернету.

Наразі гайсинський музей АТО налічує близько тисячі різноформатних пам’яток російсько-української війни.