UA: ВІННИЦЯ покаже документальний фільм "Етапом через пів Землі" виробництва "Громадського телебачення"

13:46, 12 лип. 2019
 
UA: ВІННИЦЯ покаже документальний фільм

Побачити стрічку можна буде о 14:30 13 липня — у день народження Олега Сенцова — українського режисера та політв’язня кремля.

Саме про нього та ще одного політв’язня Олександра Кольченка йдеться у фільмі. Про їхнє затримання в Криму й шлях до російських колоній.

Сенцова та Кольченка утримували в СІЗО в Москві, судили в Ростові, перевозили етапами на Урал й аж до російської Арктики. Автори фільму підрахували, що на двох вони проїхали майже 20 тисяч кілометрів — це половина шляху довкола світу. Для них ця подорож триває винятково Росією. І тільки в’язницями.

Знімальна група "Громадського" побували в ключових містах на шляху їхнього етапу та дізналася, в яких умовах утримують політв’язнів та які люди опікуються їхніми долями там, куди так і не допустили українських консулів, куди й донині складно дістатися адвокатам.
«Олег Сенцов — громадянин України. І зараз він перебуває у в’язниці. Наш обов’язок показати фільм про Сенцова..... Ми маємо його підтримати», - зазначив Віктор Мозалевський — продюсер вінницької філії Суспільного.

Нагадаю, громадського діяча Олександра Кольченка і режисера Олега Сенцова затримали у Криму 10 травня 2014 року і звинуватили в підготовці терактів. Російський суд засудив Кольченка до 10 років позбавлення волі, Сенцова — до 20. Олександр Кольченко 31 травня оголосив голодування на підтримку Сенцова, який на той час голодував два тижні.

Втім 7-го червня Кольченко припинив голодування через погіршення стану здоров’я. Сенцов голодував 145 днів. Торік наприкінці жовтня Європарламент присудив йому премію Сахарова "За свободу думки".