Якою нині є екологічна ситуація на Вінниччині через потрапляння гербіцидів до водойми

12:18, 12 чер. 2019
 
Якою нині є екологічна ситуація на Вінниччині через потрапляння гербіцидів до водойми

12 червня в приміщенні облдержадміністрації відбувся брифінг щодо поточної ситуації з потраплянням отрутохімікатів до водойми у Погребищенському районі.

Під час брифінгу перший заступник начальника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан  повідомив про результати досліджень, проведених Інститутом екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя, що знаходиться у м.Києві.
«Фахівцями установи проведено лабораторні дослідження у місцях питного водозабору м. Біла Церква, де протікає річка Рось. Відповідно до результатів аналізу проб води, жодних отрутохімікатів не виявлено. Це можна пояснити тим, що у водоймі, в яку безпосередньо потрапили речовини, немає сильної течії», - підкреслив Олександр Сорочан.

У свою чергу, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань обласного лабораторного Центру МОЗ України Олександр Мельник ознайомив присутніх із результатами лабораторних досліджень води у місцевих криницях.

« На сьогодні розпочато дослідження двох партій води з місцевих криниць. 9 червня було взято проби води з криниць, які розташовані на прилеглих до водойм вулицях. Відповідно до результатів досліджень, у пробах води не виявлено залишкової кількості тих пестицидів, контроль яких ми маємо змогу зробити», - зауважив Олександр Мельник.

За словами посадовця, 11 червня для проведення аналізу доставлено чергову партію проб води, результати дослідження якої будуть відомі найближчим часом.
«Ми продовжимо проведення відповідних робіт, адже можливе переміщення речовин в тих чи інших формах. Це питання і надалі перебуватиме на контролі», - підкреслив Олександр Мельник.

Він також зауважив, що окрім проведеної роботи, заплановано проведення аналізу води у криницях тих сіл, які знаходяться нижче за течією.