Вінницькі «айтішники» створили схему-макет ставки Гітлера

11:52, 21 бер. 2019
 
Вінницькі «айтішники» створили  схему-макет ставки Гітлера

В історико-меморіальному комплексі жертв нацизму, який розташований на ставці Гітлера у Стрижавці, 21 березня презентували схему-макет наземної частини Вервольфу. На ньому розміщено 34 об’єкти та 600 дерев, які були на цій території під час 1942-1944 років. Гроші на виготовлення моделі надав київський підприємець, який родом із Вінниччини.

Відвідувачі також зможуть побачити в якому будинку жив Гітлер та де знаходилися казарми німецьких солдатів. «Ми зробили схему-макет у масштабі 1 до 500, оскільки площа була 2,5 км. Прийняли рішення відтворити в макеті, фактично, ту територію, яка в історико-меморіальному комплексі — це 24 га», - розповідає завідувач історико-меморіального комплексу жертв нацизму Сергій Гарник.
Робота над макетом складалася з трьох етапів. Інформацію про ставку збирала група дослідників та краєзнавців. Вони знайшли фото, відео та схеми Вервольфу. Провели топографічну зйомку місцевості. Після чого до справи взялися працівники Центру візуальних проектів. «Цей макет виготовляли 5 осіб протягом 5 місяців. Етапи 2 — це 3-D-візуалізація та виготовлення. На виготовлення цього макету пішло 3 місяці», - зазначає керівник ГО «Центр візуальних проектів» Дмитро Вєтошкін. Виготовили макет за благодійні гроші. А це 56 тисяч гривень.