У Вінницькій області запустили пілотний проект із контролю сирого молока

12:15, 20 бер. 2019
 
  У Вінницькій області запустили  пілотний проект із контролю сирого молока

Вінниччина стала однією з чотирьох областей, де реалізовують  пілотний проект із запровадження контролю сирого молока. У ньому взяли участь два молокопереробні підприємства - «Люстдорф» та «Азорель», а також пункти, заготівлі молока у Козятинському районі. Здійснюється він за підтримки Швейцарської конфедерації.

Головна мета проекту, за словами начальника відділу безпечності харчових продуктів обласної Держпродспоживслужби Андрія Салюка, спростити вимоги показників безпечності сировини. Для цього у програмному додатку «Молочний модуль» створять єдину базу результатів лабораторних досліджень. Зразки для аналізів беруть одразу ж на фермі. Це стосується молокоприймальних пунктів.

Від селян молоко теж прийматимуть, каже Андрій Салюк. І додає, чистий хлів, здорова корова та натуральні корма — три критерії, котрі визначають якість молока, яке надходить від приватних домогосподарств. «Ні проектом, ні законодавством не забороняється здавати молоко від приватних домогосподарств. Якщо є дотримання всіх гігієгічних вимог. Нам просто треба зробити якісне молоко в домашніх умовах», -розповідає Андрій Салюк.

«Програма контролю сирого молока» покликана допомогти привести всю сировину до міжнародних стандартів. Окрім Вінниччини, проект реалізовуватимуть у Миколаївській, Полтавській та Харківській областях.