"Мир буде! Перемога буде!", – режисер з Харкова Олександр Ковшун у виставі передрік долю України

7 кві. 12:35


Український режисер легендарного Харківського театру "Березіль" Олександр Ковшун через постійні обстріли Харкова росіянами разом з частиною трупи переїхав до Вінниці. Каже, спочатку разом з колегами, студентами та дітьми ховалися від обстрілів і бомб в театрі. Коли почалися "прильоти" по центру Харкова - вирішив, що пора виїжджати з міста.

У Вінниці проживав в гуртожитку для ВПО, де за участю переселенців зорганізував концерт. Згодом переїхав до села Іванів Калинівського району. Драма "Хлібне перемир’я" за твором Сергія Жадана стала першою постановкою Олександра Ковшуна у Вінниці. У ній взяли участь актори вінницького театру ім. М.Садовського. Саме в цій виставі йдеться про передумови та початок війни з Росію - конфлікт на Донбасі. П’єса фактично передрекла велику війну з Росією.

Нині у Вінниці презентують легендарну драму В, Борхерта "За дверима" – історію про повернення солдата додому після війни, де, на жаль, перед ними зачиняються усі двері. Цю виставу О.Ковшун адаптував під сучасні воєнні реалії України. У ній він формує новий образ воїна-переможця і віщує, що перемозі - бути! І нам варто вже готуватися до післявоєнного життя.

Що нас чекає після війни і чи зможуть ті, хто повертається з полю бою інтегруватися в суспільство? Чи вдалося українському театру відмовитися від російської класики і чим її ? Як побороти попит на російську культуру в Європі? І чому нам, українцям, потрібно навчитися повертати своє – націоналізувати П.Чайковського, М. Гоголя та інших митців – дивіться в інтерв’ю з режисером Харківського академічного театру ім.Т.Шевченка "Березіль" Олександром Ковшуном.

Інші випуски
Більше відео