День памʼяті жертв Голокосту

27 січ. 13:33


Акції знищення євреїв у 1941 році після окупації Вінниці нацистами розпочалися з 29 липня. Страти організовували підрозділи СС, німецька жандармерія та поліція безпеки. Усього за період Голокосту на Вінниччині було знищено понад 170 тисяч євреїв.
 
Про це розповіла заступниця директора державного архіву Вінницької області з науково-методичної роботи, кандидатка історичних наук Фаїна Винокурова.
"Вінниця була окупована 18-19 липня 1941 року, а 29 липня була вже акція знищення. Був розподіл - чіткий розподіл праці, чіткий розподіл роботи — як це можна назвати: виявити єврея, привести його до місця збору, етапувати його до місця страти - це була функція української допоміжної поліції. Страти організовувалися підрозділами СС, німецькою жандармерією, поліцією безпеки. У нас був буковинський курінь, який прийшов до нас з Чернівецької області, з інших західних областей. В поліції були і буковинці і в поліції були місцеві поліцаї. Ну ви знаєте, я колись колишньому поліцаєві задавала таке питання: "Чому ти пішов в поліцію? Чому ти вбивав людей?". І я одразу хочу обмовитися, що українська допоміжна поліція - це ще не всі українці. Це якась невелика частина людей. Але вони пішли — і меркантильні інтереси, і, ви знаєте, такий "махровий" антисемітизм - ненависть до єврейського населення", — розповіла Фаїна Винокурова.
Інші випуски
Більше відео