Чому горять офісні центри й готелі — радіоміст між Вінницею та Одесою в ефірі проєкту «Вся країна»

Чому горять офісні центри й готелі — радіоміст між Вінницею та Одесою в ефірі проєкту «Вся країна»

17 тра. 2021

17 травня у міжрегіональному радіопроєкті «Вся країна» говорили про пожежі в Одесі та Вінниці. У студіях Суспільного радіо працювали Ольга Молоцька, Геннадій Степаненко та Юлія Шипунова. Програма «Вся країна» виходить на UA: Українське радіо близько трьох років. Над ефіром віддалено працюють регіональні команди, модерує розмову журналістка у київській студії.

Читайте також: UA: Українське радіо Вінниця — Суспільне радіо твого регіону

У травні 2021 в Одесі горіла кав’ярня, за кілька днів по тому в пожежі одного з вінницьких офісів загинула дівчина. Що викликає пожежі у приміщеннях і як можна мінімізувати виникнення таких надзвичайних ситуацій — про це говорили в ефірі Суспільного з рятувальниками.

Команда UA: Українське радіо Вінниця запросила у студію заступника начальника управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Вінницькій області Сергія Коломійця та заступника начальника управління — начальника відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС України у Вінницькій області Олега Депешка. Олег Депешко розповів, що пожежу в офісному центрі на вулиці Бевза у Вінниці розслідують й з’ясовують причину загоряння.

«Характерні порушення які виявляються пожежниками наших регіонів (ред. — Одеса і Вінниця) схожі. На мій погляд, це пов’язано з тим, що суб’єктам господарювання та й органам влади на усунення цих порушень потрібні значні кошти. Власники мають на меті отримання прибутку і не завжди приділяють належну увагу забезпеченню безпеки громадян на приватних об’єктах. Тому і виникають ці пожежі, тому і гинуть люди», — зазначив заступник начальника управління — начальник відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС України у Вінницькій області Олег Депешко.

Читайте також: Подкасти. Новий продукт Суспільного

Серед основних порушень у Вінницькій області експерти називають відсутність або несправність систем виявлення пожеж, неефективне управління евакуації під час пожежі, не завжди справний вектор мережі і недостатній захист від блискавок.

Олег Депешко також звернув увагу слухачів UA: Українське радіо на те, що нерідко  мешканці руйнують протипожежні системи під час ремонту власних будинків, а цього робити не варто. Рятувальник розповів про те, що варто робити у випадку пожежі, порадив який вогнегасник варто мати.

Щодо відвідування громадських об’єктів (торгових центрів, кінотеатрів, театрів тощо), важливо пам’ятати: хвилинне ознайомлення з планом евакуації, розташуванням виходів, розміщенням первинних засобів захисту може врятувати життя.

«У регіонах України є немало спільних “гарячих тем”, — розповідає редакторка UA: Українське радіо Вінниця Юлія Шипунова. — Для наших ефірів ми шукаємо компетентних експертів, які володіють ситуацією. Часто, порівнюючи проблеми та питання в областях, ми знаходимо ефективні шляхи їх подолання або засвоюємо алгоритм дій у певних ситуаціях. Саме такою була сьогоднішня розмова — тільки дотримуючись правил і знаючи, як допомогти собі й людям під час пожежі можна уникнути загорянь та мінімізувати втрати. Ми вкотре звертаємо увагу слухачів — знати, часто означає зберегти життя».

У Одеській студії експерти розповіли про пожежі у кафе, готелях та навчальних закладах міста і також звернули увагу на основні правила протипожежної безпеки.

Нагадаємо, сьогодні UA: Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. UA: Українське радіо Вінниця має щоденні регіональні врізки у цій мережі  — з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.

Слухайте нас у Вінниці на 88,6 FM, у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.