Афганська війна як травма, що досі з нами — UA: ВІННИЦЯ покаже третю серію документального серіалу «НАШІ 30»

Афганська війна як травма, що досі з нами — UA: ВІННИЦЯ покаже третю серію документального серіалу «НАШІ 30»

30 кві. 2021

У понеділок, 3 травня, Суспільний мовник представить третю серію документального серіалу «НАШІ 30»  до річниці незалежності — «Ми вас туди не посилали». Фільм розповідає про історії чотирьох українців-ветеранів війни в Афганістані. 

Прем’єра фільму на UA: ВІННИЦЯ та всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться 3 травня о 20:00, на UA: ЗАКАРПАТТЯ — о 21:00, онлайн — на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ о 21:00.

«Це одна із тих історій, яка стала особистою таємницею для моєї родини. Моя мама, працюючи у 1980 році медичною сестрою в хірургії, мала непереборне бажання їхати на ту війну. Тоді її врятувала незапланована вагітність. Але війна нашу родину не оминула, і вже у 2014 році я почала роботу журналісткою під час активних бойових дій з боку РФ. Історію про свій “Афган”, якого не було, мама мені розповіла тільки у 2014-му, коли в мене з’явився свій бронежилет», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного транслюватимуть Великодні богослужіння з місцевих храмів

Вони служили в різних підрозділах у різні періоди війни й у різних районах Афганістану. Всі їхали «виконувати інтернаціональний обов’язок» і поверталися уже в незалежну Україну, яка «не була винна» воїнам-афганцям — на війну їх відправила держава, якої вже не існувало. Тож коли ветерани поверталися додому, часто чули: «Ми вас туди не посилали». 

Дехто з них уже в сучасній Україні пішов воювати на Донбас, де також воюють їхні сини. Ветерани по-різному згадують свій досвід, але болять їм всі ті самі травми — байдужості держави й відстороненості суспільства, а також відсутності досвіду.  

Фільм «Ми вас туди не посилали» — про замовчування, яке ризикує стати циклічним.

«Про Афганську війну я знала зовсім небагато. Щось ми вчили в школі, більше чула від батьків, коли говорили про знайомих афганців. Ці розповіді супроводжувалися фразами дорослих “Чого було посилати туди дітей?” та “Він же афганець, все з ним ясно”. А мені насправді ясно нічого не було. Робота над фільмом розставила на місця ці розкидані пазли — про стереотипи щодо афганців, про те, чому частина не змогла пристосуватися до мирного життя. Коли говориш із цими чоловіками, то бачиш, що навіть через 30 років після закінчення війни ця травма все ще сидить в них. Цей фільм — не про велику політику. Це про людей, які були пішаками у її руках. І про те, чи можливо повернутися з війни не лише фізично, а й морально», — розповідає Оленка Зашко, співавторка фільму.

Читайте також: «НАШІ 30. Жива історія» — співачка ONUKA розповідає про зародження екорухів в Україні після трагедії на ЧАЕС

За даними Психологічної служби Союзу ветеранів Афганістану, навіть наприкінці війни близько половини афганців готові були на неї повернутися. Ксенія Возніцина, головна лікарка госпіталю ветеранів війни «Лісова поляна», називає цю ситуацію ментальною катастрофою. За її словами, навіть за 25 років після завершення війни в Афганістані у 19% афганців спостерігався клінічний варіант посттравматичного стресового розладу, так званого «афганського синдрому», а у 25% — окремі симптоми, адже жодної психологічної реабілітації тоді не проводили. 

Новий фільм Суспільного про те, як українці шукали шляхи для відновлення себе після війни і що може робити наша держава, щоб уберегти десятки тисяч своїх громадян від нового синдрому вже російсько-української війни.

Автори фільму: Олена Зашко та Ліза Сівєц; режисерка — Аня Цигима; керівниця і головна редакторка проєкту — Наталя Гуменюк.

«Ми вас туди не посилали» — третій фільм документального серіалу мультимедійного проєкту «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 1990-х років, розказану самими українцями. 

Історії для проєкту «НАШІ 30» дібрані документалістами у співпраці з соціологами та історикам з-поміж тем, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом і політичними поглядами та зосереджують увагу на сюжетах про боротьбу за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

Герої кожної серії документального фільму «НАШІ 30» — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було близько 30 років, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

Так, перший документальний фільм проєкту «Чуєш гуркіт касок?» розповідає про шахтарські протести, а другий «Екопротести після Чорнобиля. Горів не блок» — про зародження в Україні екологічного руху після чорнобильської катастрофи. 

У межах проєкту також випущено перший історичний подкаст Суспільного  «НАШІ 30. Жива історія» та створений спеціальний інтерактивний простір «Дев’яності в Україні», де зібрана фото- та відео хроніка, спогади та рефлексії громадян про великі події та явища початку 1990-х років, які викликають однаковий інтерес та об’єднують українців різних політичних поглядів.

Проєкт  «НАШІ 30»  створює команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу для Суспільного мовлення. Дивитися, слухати й читати його можна на телебаченні, радіо, подкаст-платформі та в соцмережах Суспільного.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.