#Звіти_наживо — UA: ВІННИЦЯ: підсумки

#Звіти_наживо — UA: ВІННИЦЯ: підсумки

22 гру. 2018

21 грудня в ефір регіональних філій Суспільного вийшла фінальна цьогоріч – десята програма #Звітів_наживо. У студії Вінницької філії Суспільного звітувала заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. Говорили про медичну реформу, будівництво нових шкіл, енергоощадження, реконструкцію Київського мосту, монетизацію пільг на проїзд у комунальному транспорті, інклюзію та індекс публічності місцевого самоврядування. Детально зупинились на проекті добудови 3,5 тис кв м площ для лікарні швидкої медичної допомоги (лікарня стане базовою в північному госпітальному окрузі) та на приєднанні територіальної громади селища Десна Вінницького району до територіальної громади міста Вінниці.

#Звіти_наживо – це всеукраїнський проект ГР «ЧЕСНО» і UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ, покликаний змінити застарілі принципи звітування представників влади на місцях. Проект має на меті показати глядачеві ефективність чи неефективність роботи представників місцевої влади, створити майданчик для здорової дискусії та надати живий зворотний зв’язок діям посадовців.

Упродовж року у ефір UA: ВІННИЦЯ вийшли дев’ять програм #Звіти_наживо. У студії Вінницького Суспільного про результати своєї роботи чи вирішення місцевої кризової ситуації вже звітували депутати міських рад, керівники профільних департаментів ОДА та їхні заступники, керівники профільних департаментів міських рад та їхні заступники, очільники ОТГ.

Двічі були заміни гостя: у серпні замість в. о. директора департаменту освіти Вінницької ОДА Володимира Буняка прийшла його заступниця Олена Чорна; у жовтні: замість директора департаменту міського господарства Вінницької міської ради Григорія Пурдика, прийшов директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

«Проектів такого формату у медійному просторі області ще не було. Ми стали першими, хто надав можливість регулярно, із залученням експертів, журналістів та громадськості, проаналізувати роботу чиновників. Нам вдалося сформувати повну інформаційну картину кожної «підзвітної галузі» і без проговорених попередньо питань залучати чиновників до #Звітів_наживо. Так, були і ті, хто йшов неохоче, або відмовлявся від участі. Проте, у кожному випуску був відповідальний спікер і ми не пропустили жодної запланованої теми. Вважаю, що цей проект має право на майбутнє і готовий до розширення спектру питань для обговорення», – сказав продюсер філії Віктор Мозалевський.

Кожен випуск має чітку структуру, що включає оголошення теми, візитку, п’ятихвилинний звіт запрошеного гостя, інтерв’ю, сюжет про топ-проблему, обговорення теми за  участю експертів та запрошених у студію журналістів інших видань та телеканалів. Жителі регіону можуть долучитись до обговорення, зателефонувавши під час прямого ефіру у студію, або поставити своє запитання на сторінці UA: ВІННИЦЯ у Facebook.

Випуски наживо транслюються на трьох платформах: телебаченні, радіо та на офіційній сторінці філії у Facebook.

На думку продюсера UA: ВІННИЦЯ Віктора Мозалевського, найбільший відгук у глядачів та слухачів мали програми про оздоровлення дітей у літній період, ремонт та будівництво доріг, перебіг медичної реформи у регіоні. Ці випуски активно коментували у соцмережах, було багато дзвінків у студію.

Олександру Василишину — одному з ведучих програми #Звіти_наживо у Вінниці – найбільше запам’ятався перший випуск: «Ефір за новим концептом “звіту” посадовця був динамічним та інформаційно насиченим, 52 хвилини промайнули швидко, спілкування було цікавим, на актуальні теми. Активність телеглядачів і радіослухачів свідчила про те, що є запит на діалог із владою».

«Звіти_наживо – це інструмент, що дозволяє проаналізувати, який насправді обсяг роботи виконаний, а що і досі є топ-проблемою регіону в тій чи іншій сфері. Це своєрідний «мозковий штурм» для звітуючого: адже на лаконічні і конкретні питання необхідно давати такі ж відповіді», – вважає ведуча програми #Звіти_наживо Ельвіра Бондаренко.

Журналісти зазначають: найбільше, чого б хотілося для успішної роботи у такому форматі – технічного підсилення ефірів.