Мандрівний ляльковий, Віра Холодна і «колиска» столичного — про вінницькі театри на UA: Українське радіо Вінниця

Мандрівний ляльковий, Віра Холодна і «колиска» столичного — про вінницькі театри на UA: Українське радіо Вінниця

26 бер. 2021

До Всесвітнього дня театру команда вінницького Суспільного радіо підготувала серію тематичних аудіороликів. Всього записано десять міжпрограмок про історію вінницьких театрів. З 25 до 29 березня ролики транслюватимуть у ефірі UA: Українське радіо Вінниця

         Читайте також: «Візуальний код» — із 13 березня в телеефірі UA: ВІННИЦЯ

«Театр, як на мене, формує особистість. Вінниця може задовольнити театральні потреби і найменших глядачів, і найвибагливіших гурманів. А ми можемо всім розповісти про те з чого починались і як змінювались вінницькі театри впродовж десятиліть. Ми зібрали досить цікаві факти і хочемо, щоб це стало ще однією мотивацією для людей прийти на вистави. Сподіваюсь, незабаром театральні зали відновлять свою роботу», — зазначає продюсер філії Суспільного UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський.

 Для того, щоб обрати найцікавіші та, можливо, невідомі широкому загалу факти з життя Вінницького академічного обласного театру ляльок та Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Садовського авторка проєкту Ольга Зайцева працювала з науковими статтями, книгами про театри та інтерв’ю митців. 

«В одній з програм, торкнувшись історії Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського, я була вражена маловідомими фактами про виступи на вінницькій сцені дуже відомих на той час особистостей, — розповідає Ольга Зайцева. —  У маленькій, провінційній Вінниці – зірки імперського масштабу. Захотілося дізнатися більше. В цьому дуже допомогла книга мистецтвознавиці Лариси Семенко «Вінницький театр у свічаді історії». Згодом, саме з неї черпався матеріал для спецпроєкту. Про Вінницький академічний театр ляльок «Золотий ключик» були уривки інформації на сайті театру. Про процес створення ляльок для спектаклів і цікавинки історії вдалося дізнатися від завідувачки літературної частини театру Маргарити Шаповал та з наукової статті Юлії Москвічової, доцента Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського. Хочу, аби проєкт до Дня Театру дивував наших слухачів цікавими фактами».  

Слухачі дізнаються з чого починався один із перших лялькових театрів України, чому він мандрував  Вінниччиною, Хмельниччиною й Тернопільщиною і коли нарешті отримав постійне приміщення. Також ми розповімо про перші трупи Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Садовського та спробуємо дізнатися чи відвідував цей театр у роки Другої світової війни Адольф Гітлер.

 

Для довідки: Всесвітній день театру відзначається 27 березня. Його заснували у 1961 році, у Відні на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО.


Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Онлайн-трансляцію програм телеканалу UA: ВІННИЦЯ та UA: Українське радіо Вінниця можна дивитись і слухати на сайті філії. Також вмикайте нас на хвилях вінницького Суспільного радіо: 

  • Ободівка — 105,1 FM 
  • Вінниця — 88,6 FM 
  • Гайсин — 102,5 FM 
  • Іллінці — 107,5 FM 
  • Крижопіль — 106,7 FM 
  • Могилів-Подільський — 104,2 FM 
  • Муровані Курилівці — 106,1 FM 
  • Немирів — 102,0 FM 
  • Тульчин — 105,5 FM
  • Чернівці — 102,4 FM
  • Чечельник — 107,5 FM
  • Ямпіль — 101,8 FM