Чи розпізнаєте ви фейк: Академія суспільного мовлення запустила онлайн-гру

Чи розпізнаєте ви фейк: Академія суспільного мовлення запустила онлайн-гру

2 бер. 2021

Академія суспільного мовлення* — Public Media Academy — запустила онлайн-гру «З.Р.А.Д.А. тест», яка допомагає розпізнати фейки за допомогою розроблених правил та алгоритмів. 

Читайте також: Відеобібліотека із тренінгами — на сайті Академії суспільного мовлення

Назва гри «З.Р.А.Д.А. тест» — це абревіатура, де кожна буква означає правило, через призму якого потрібно подивитися на інформацію. На головній сторінці пропонують переглянути відеоролик, де письменник Сергій Жадан розповідає, яким новинам не варто вірити.

Після відповіді на запитання на головній сторінці сайту читач переходить до тесту. 10 запитань визначать загальний рівень медіаграмотності користувача.

«Одного разу ми з нашими колегами з DW Akademie обговорювали нові інструменти навчання й народилась ідея ігрового тесту, який би містив у собі розповсюджені фейки, основи медіаграмотності, загальні знання про медіа. Ми провели декілька консультацій і за підтримки колег з DW Akademie розробили цю гру.

Плануємо використовувати тест як елемент навчання. Якщо гра буде популярна, то додаватимемо завдання. Ми показували цей тест нашим колегам з інших країн, і декілька організацій висловили бажання адаптувати гру, щоб використовувати й собі», — зазначає керівник Академії суспільного мовлення Олександр Дмитренко.

Також на сайті є блок із корисними ресурсами, де можна перевірити інформацію.

«Академія суспільного мовлення постійно проводить тематичні навчання з медіаграмотності для дорослих і дітей. Це частина програми корпоративної соціальної відповідальності нашої телерадіокомпанії, — розповідає про проєкт директорка з управління персоналом Суспільного мовника Вікторія Сидоренко. — Ми плануємо й надалі працювати з темою медіаграмотності, звертаючи особливу увагу на формати дистанційного навчання та навчання в ігровій формі для дітей».

Наразі онлайн-гра «З.Р.А.Д.А. тест» доступна лише для десктоп-версії. Версія для мобільних пристроїв з’явиться пізніше.

* Академія суспільного мовлення — управління у складі департаменту з управління людськими ресурсами Національної суспільної телерадіокомпанії України, що займається навчанням працівників мовника, а також організовує навчальні та просвітницькі події щодо медіаграмотності для зовнішньої аудиторії у рамках програм корпоративної соціальної відповідальності телерадіокомпанії. 
Академія також реалізовує низку заходів у межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. DW Akademie співпрацює з BBC Media Action, аби підтримати становлення суспільного мовника в Україні. Ключовою метою є промоція суспільного мовлення через створення функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та розвитку навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy).