На UA: ВІННИЦЯ триває

На UA: ВІННИЦЯ триває "Практикум на Суспільному"

13 гру. 2018

"Спробувати практично реалізувати теоретичні знання" — такою метою керувався студент Максим Козакевич, коли заповнював реєстраційну форму "Практикуму на Суспільному". Він і ще 14 студентів з листопада стали частиною команди Вінницької філії Суспільного. Освітня акція від UA: Суспільне мовлення проводиться вже вдруге, у регіонах цього року відбір проводився у такому форматі вперше.

Продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський розповів, що UA: ВІННИЦЯ — одна з п’яти філій, які отримали найбільше заявок на участь у "Практикумі на Суспільному".

"Ми даємо можливість практикантам долучитись до виготовлення продукту, — говорить продюсер, — ментори їм допомагають, направляють, а результат спільної роботи бачать і чують наші глядачі й слухачі. Цього року ми ділимось секретами роботи журналіста, а наступного хотіли б розширити можливості: додати курс операторської майстерності та монтажу".

Практиканти зізнаються — спочатку хвилювалися, що буде складно, та коли вникли в роботу, зрозуміли — все не так страшно.

Майбутня журналістка Юлія Войцюх за час практики спробувала себе у ролі ведучої й авторки рубрики про погоду, взяла участь у зйомках рубрики для ранкової програми.

"Було цікаво, люди реагують по-різному — хтось тікає, а хтось просить ще запитань, бо готовий говорити багато", — ділиться враженнями практикантка.

Тепер Юлія має ще одне завдання: підготувати і зняти рубрику "Моє дозвілля". Найскладнішим етапом роботи для неї є написання текстів і побудова сюжету. Проте дівчина сміливо береться до роботи, бо, за її словами, прийшла отримати нові знання, попрактикуватися і зрозуміти телебачення зсередини.

А от Максим Козакевич вивчає роботу радіо.

"Мені цікава робота з голосом. Я був присутній на записі радіопрограми і на прямому ефірі. Мене вразило вміння ведучого будувати діалог, тут, крім знань, потрібен талант імпровізатора. Для мене найскладнішим було усвідомити, як багато всього я ще не знаю і як багато треба практикуватись".

У програмі Практикуму на UA: ВІННИЦЯ є і майстер-класи від операторів та режисерів студії, журналістів та ведучих прямих ефірів.

"Ми передаємо свій практичний досвід студентам, — каже керівниця Практикуму на UA: ВІННИЦЯ Світлана Бусілкова, — їм важко визначитись сьогодні, де вони хочуть працювати, тому пробують себе на різних ділянках. Працювати зі студентами цікаво — вони емоційні, відкриті до нової інформації. Відзначу, що наші практиканти знають, що таке журналістські стандарти і намагаються відстежити їх дотримання".

Цього року студенти, які не змогли вчасно зареєструватись на відбір, але прийшли на співбесіду, за її результатами отримали можливість познайомитися з роботою журналіста.

Студенти із двох місцевих вишів вивчатимуть роботу Суспільного і набуватимуть практичних умінь ще три тижні. "Практикум на Суспільному" триватиме до 24 грудня.