Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ: бюджети міст

Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ: бюджети міст

27 лис. 2018

У п’ятницю 23 листопада, о 19:20 на UA: Суспільне мовлення в партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО вийшов у ефір дев’ятий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, покликаного змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі.
На UA: ВІННИЦЯ гостею студії стала секретарка постійної комісії з питань фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку Вінницької міської ради Світлана Ярова.
Чиновниця розказала про зафіксовані бюджетні програми та статті бюджету, прозвітувала про виконання загального фонду за дев’ять місяців поточного року.
Світлана Ярова розповіла, що напередодні затвердження міського бюджету 2019 року, у Вінниці презентували стратегію розвитку 2030. Цей документ серед іншого містить і перелік об’єктів, які з’являться в місті чи будуть капітально відремонтовані коштом міського бюджету.
У ефірі #Звітів_наживо говорили про податки, зокрема про пільги на сплату податку на землю для збиткових комунальних підприємств. Громадських активістів цікавило питання причин збитковості таких підприємств та шляхів подолання цього явища. На що Світлана Ярова відповіла, що наразі альтернативи фінансуванню збиткових комунальних підприємств з міського бюджету - немає. Вона зазначила, що проблему треба вирішувати ефективним менеджментом, обранням керівників комунальних підприємств на відкритому конкурсі та зміною низки положень законів.
Розповіла чиновниця і про виконання бюджету Громадських ініціатив, гендерний компонент і фінансування територій, що приєднуються до Вінниці у рамках децентралізації.
При обговоренні перспектив бюджету 2019 року гостя зазначила, що однією із особливостей бюджету 2019 року стане те, що зростання бюджетних надходжень буде досягнуто без підвищення ставок податків, лише коштом зростання економіки.
Долучилися до обговорення питання бюджету обласного центру і вінницькі журналісти. Запитували про кадровий голод на підприємствах комунальної власності, роботу ситуаційного центру у Вінниці, зокрема системи відеоспостереження.
Користувачі соціальних мереж цікавились якими інструментами користується міська рада, щодо залучення ГО до формування бюджету та наскільки вінничани активні у цьому процесі, скільки коштів закладено у бюджет для співфінансування програм по енергоефективності для багатоквартирних будинків? Чи є цифри окремо по ОСББ та по управителях?

Переглянути запис ефіру дев’ятого випуску #Звітів_наживо можна на нашому YouTube каналі:


та на офіційній сторінці UA: ВІННИЦЯ у Фейсбук.
Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби пересічні українці змогли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.
Фінальні #Звіти_наживо 2018 року відбудуться у грудні та стосуватимуться звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік.