14 серій, 25 районів, 72 виконаних завдання і трансляція для всієї України — підсумки проєкту «Роздивись»

14 серій, 25 районів, 72 виконаних завдання і трансляція для всієї України — підсумки проєкту «Роздивись»

4 гру. 2020

4 грудня о 21:40 у ефірі телеканалу UA: ВІННИЦЯ і всіх регіональних філій Суспільного покажуть завершальну серію тревел-шоу «Роздивись». Програма стала однією з двадцяти відібраних на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» восени 2019 року.  Загалом глядачі побачили 14 серій проєкту.

Читайте також: Конкурс ідей «Створюй із Суспільним» зібрав удвічі більше заявок, ніж торік

«Такого рівня тревел-шоу на Вінниччині ще ніхто не робив, — каже продюсер філії UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський. —   Ведучі розповідали про такі місця,  що не відомі навіть досвідченим туристам.  Ми познайомились з багатьма людьми, які мають чим поділитися і  що показати  всій Україні. І я чув схвальні відгуки від знайомих з інших регіонів, для яких Вінниччина відкрилася по-особливому. Таким чином  програма стала своєрідним містком між територіальними громадами і  потенційними мандрівниками». 

Ведучі проєкту не тільки подорожували містами і містечками Вінниччини, а й мали виконати по три завдання. І всі ці випробування дівчата проходили самі,  ще й дотримувались чіткого таймінгу. 

«Mи чесно виконували всі завдання і проходили всі випробування, — підтверджує керівниця і ведуча проєкту Ірина Басенко. — Коли начиняли домашню ковбасу в Барському районі: я розтопила піч, натерла часнику, підготувала оболонку.  Коли проходила посвяту в лицарі на фестивалі ремесел «Дунстан»: я рубала мечем яблуко, влучала в ціль з лука, колола «ворога» списом і билася на мечах з лицарем. І мені не зараховували завдання, поки я це все не зроблю.  А герої програм старалися бути водночас і вчителями, і помічниками — вболівали, допомагали, підказували. Хоч робота біла кропітка і виснажлива, усе компенсувалося гарними людьми».

Зі слів Ірини, багато хто з героїв програм стали їй добрими друзями, а смаколики, якими пригощали знімальну групу, забудуться не скоро: «За час зйомок наша знімальна група чого тільки не куштувала! Ми пекли пироги з яблуками, хліб з квіткових зернят, їли равликів, форель, унікальний борщ і навіть рідкісні та дуже дорогі гриби трюфелі».

До кінця сезону, зізнається Ірина,  було важче знайти нові ремесла, деякі заплановані зйомки зривались, бо пандемія COVID 19 вносила свої корективи, але повторів у програмі не було, для кожної серії шукали справді унікальних людей.

Різні ремесла, природні пам’ятки, архітектура, пам’ятні місця, зелені садиби, де можна зупинитися на ніч та посмакувати місцевими стравами — все зібрали у телевізійний туристичний путівник для зацікавлених у подорожах українців.

«Про кожну програму ми вже можемо писати свою історію успіху. Саме «Роздивись» стало наймасштабнішим туристичним телепроєктом про Вінниччину, адже ми показали практично кожен район і виконали аж 72 завдання, — розповідає авторка і ведуча проєкту Віта Приймак. —  Глядачі отримали максимум інформації про мандри областю».

За словами Віти,  програма мала досить активний відгук: про зйомки в районі писали місцеві ЗМІ (Хмільник, Бершадь, Ямпіль, Калинівка та інші), на сторінках у соцмережах герої ділилися бекстейджами з процесу зйомок, натхненні тревел-шоу глядачі викладали світлини і відео зі своїх мандрів (бо подивилися програму і захотіли поїхати). 

«А ще що важливо: почалася пряма взаємодія глядачів і героїв. Мені писали, що в багатьох майстрів активно почали замовляти їхні вироби, — додає Віта Приймак. — Наші глядачі поїхали відпочивати у сільських садибах. Нещодавно мої друзі святкували День народження у садибі в селі Бережани, незнайомі люди у Фейсбуці коментували, що збираються їхати на відпочинок в Ільківку. Ми показали наскільки наша Вінницька область багата і практично миттєво отримали відгук. Після зйомок «Роздивись» у села почали приїздити і знімати інші телеканали. Вважаю, що з інформаційною складовою ми впоралися на всі сто».

Читайте також: Суспільне Вінниця оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань

«Ми не тільки даємо можливості місцевим продакшенам вирости і стати конкурентоздатними, ми сприяємо і розвитку громад, — підсумовує Віктор Мозалевський. —  Вінницькі творчі команди досить активно беруть участь у відкритих відборах проєктів «Створюй з Суспільним». Вже реалізовано і видано в ефір дві програми: «Нова енциклопедія Поділля» і «Роздивись». Цього року для участі у пітчингу ми теж отримали п’ять заявок».

Нагадаємо, дивитись Суспільне Вінниця можна онлайн на сайті, відео програм також доступне на ютуб-каналі Суспільне Вінниця. Всі 14 серій проєкту «Роздивись» доступні за посиланням.