Спеціальний ефір до Дня Незалежності України підготувала творча група проєкту «Тема дня»

Спеціальний ефір до Дня Незалежності України підготувала творча група проєкту «Тема дня»

25 сер. 2020

До Дня Незалежності України Суспільне Вінниччини підготувало спецпроєкт у межах програми «Тема дня». Автор і ведучий Олександр Василишин зібрав найцікавіші локації та історії Вінниці, пов’язані зі становленням Незалежної України, поцікавився думками людей, які дотичні до розбудови Незалежної країни сьогодні. Спілкування відбувалось просто неба, своїми спогадами й спостереженнями з глядачами телеканалу UA: ВІННИЦЯ поділились історики, культурологи, науковці, воїни та волонтери.



«Хочемо нагадати вінничанам про місця і людей, якими можна пишатись, розповісти про знакові події, що відбувались у нашому регіоні й наголосити на важливості кожного кроку у розбудові вільної країни»,— розповідає продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський.

«Як автор проєкту, вважаю, що незалежність країни потрібно виборювати на всіх фронтах, зокрема й на інформаційному, — каже Олександр Василишин, — Тому і виникла ідея зібрати в один ефір історію і сучасність, показати визвольну боротьбу у часі».

Коротку екскурсію визначними історичними місцями провів директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен. Він розповів про Симона Петлюру і часи, коли Вінниця стала столицею УНР. Костянтин Завальнюк, головний спеціаліст Державного архіву Вінницької області — про літинські загони національного спрямування і Якова Гальчевського. Завідувачка відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариса Семенко показала піаніно на якому, ймовірно, у 1920 році виконували сучасний Гімн України. Учасник експедиції на Січ (1990 р.), директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун поділився спогадами про патріотичний рух, який передував проголошенню Незалежності України. Народний депутат ВР УРСР XII скликання Борис Мокін згадав, як Верховна Рада ухвалювала рішення про проголошення Незалежності України. Один з організаторів УНА УНСО у Вінницькій області Олександр Канарський — про події 1992 року і демонтаж пам’ятника Леніну у Вінниці. Волонтерка Юлія Вотчер розповіла про Майдан 2013-2014 рр і зізналась, що тоді було найважчим для неї. Авіаційний рятівник Євген Кравчук зазначив, що військо українське стоїть на захисті цілісності та незалежності України й сьогодні.



Нагадаємо, дивитись і слухати Суспільне Вінниччини можна онлайн на сайті філії, а архів програм і найкращі рубрики та сюжети доступні на фейсбук-сторінці та ютуб-каналі UA: ВІННИЦЯ.