#Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ: готовність до опалювального сезону

#Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ: готовність до опалювального сезону

22 жов. 2018

У п’ятницю 19 жовтня, о 19:20 на UA: Суспільне мовлення в партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО вийшов у ефір восьмий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, покликаного змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі.
На UA: Вінниця гостем студії став директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман. Чиновник відзвітував про результати роботи протягом періоду опалювальних канікул, початок опалювального сезону в умовах відносно теплої осені та відповів на запитання громадян та журналістів.

Роман Фурман
За словами Романа Фурмана, житлово-комунальне господарство Вінниці готове до опалювального сезону 2018-2019. Міські тепломережі та комунікації пройшли випробування тестовим режимом, усі технічні проблеми ліквідовуються.
У міжсезоння реконструювали 3,8 км тепломереж КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». Також в рамках меморандуму про взаєморозуміння із урядом Швейцарської конфедерації виконано реконструкцію газової котельні й будівництво твердопаливної по вулиці Сергія Зулінського, - таку інформацію оприлюднив у ефірі #Звітів_наживо на UA: ВІННИЦЯ директор Департаменту житлового господарства ВМР Роман Фурман.
Говорили з гостем і про ситуацію, що склалася цього року з передачею підприємства ДП "Маяк" на баланс КП "Вінницяміськтеплонерго". Саме через це влітку цього року 400 багатоквартирних будинків Вінниці залишились без гарячої води. ДП "Маяк" має борг у розмірі 60 млн грн. "Вінницяміськтеплоенерго" цей борг погашати не буде.
Наразі, прийнято рішення закуповувати теплову енергію у ДП «Маяк», але послугу надаватиме «Вінницяміськтеплоенерго». Номінації споживання природного газу - доведено. Між тим, якість відповідних послуг буде гіршою, ніж минулого року - розповіла Людмила Шатковська, перша заступниця гендиректора КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго»
Серед питань, що ставили громадяни на сторінці UA: ВІННИЦЯ у Фейсбук та на сайті ТРК було багато про можливість для окремих квартир перейти на індивідуальне опалення. На це гість студії відповів, що з 2016 існує мораторій на індивідуальне від’єднання квартир від централізованого теплопостачання. І пов’язано це із розбалансуванням систем. Втім, існує можливість співвласників будинків безкоштовно отримати дозволи на від’єднання під’їздів або будинків у цілому.
Коли мова йшла про енергоощадження та утеплення будинків Роман Фурман нагадав які програми діють у Вінниці. Це міська програма співфінансування 30/70, що передбачає залучення 30% коштів співвласників будинків і 70% - фінансування з бюджету. Друга програма – державна «Теплі кредити». Вона спрямована на кредитування і підтримку будинків, де створено ОСББ.
Актуальним наразі є нарахування субсидій для домогосподарств на опалювальний період. Інформацію про ситуацію у місті надала Наталія Паламарчук – перша заступниця директора Департаменту соціальної політики ВМР. За її словами, з 16 жовтня поточного року департамент соціальної політики ВМР розпочав прийом документів на призначення субсидій протягом нинішнього опалювального періоду. За 2 дні прийняли майже 1,5 тисячі заявок, котрі будуть опрацьовані і громадянам буде призначена субсидія. Для автоматичного перерахунку в місті є 18358 кандидатів. Цим громадянам не потрібно звертатися до департаменту.
Долучилися до обговорення проблем у сфері житлово-комунальних послуг і вінницькі журналісти. Запитували про стан тепломереж, відповідальність за справність внутрішньобудинкових мереж, регулювання кількості тепла у багатоквартирних будинках і про нові тарифи, що можуть з’явитись у зв’язку з підняттям ціни на газ.
На це питання Роман Фурман відповів так: заявок на зміну чи коригування тарифів на тепло і гарячу воду в зв’язку із рішенням Уряду про здорожчання газу для населення від тепловиків міста поки не надходило.
"Тема восьмого ефіру #Звітів_наживо викликала жваве обговорення серед підписників нашого сайту та сторінки у Фейсбуці. Вони і ставили питання, і вимагали роз’яснень. Тобто, наша платформа стала базою для зародження діалогу чиновника і громадянина. Саме це, на мою думку, і є одним із головних завдань суспільного мовника - підштовхнути до обговорення і таким чином знайти шлях розв’язання проблеми." - зазначив продюсер UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський
Переглянути запис ефіру восьмого випуску #Звітів_наживо можна на нашому YouTube каналі:



Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби пересічні українці змогли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.
Тож, такі інтерактивні звіти заплановані щомісяця до кінця року за актуальними на цей час темами:

Листопад — бюджети міст
Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.