Де взяли 6,5 млн євро на е-квиток, наявність на ньому «коду диявола» та діджиталізація картки вінничанина - #Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ

Де взяли 6,5 млн євро на е-квиток, наявність на ньому «коду диявола» та діджиталізація картки вінничанина - #Звіти_наживо на UA: ВІННИЦЯ

2 бер. 2020

В ефірі #Звітів_наживо директорка КП "Вінницякартсервіс" Катерина Бабіна розповіла про те яку роботу підприємство зробило протягом останнього року. «Основу роботу ми зробили ще в 2019 році. Ми придбали обладнання, встановили його у транспорті громадському — трамваї, тролейбуси та автобуси. У 2020 році ми розпочали видачу вже муніципальних карток, студентських, учнівських та загальних, разом з тим на сьогодні близько 32 тисяч пільгових карток видано для пенсіонерів та всіх осіб, хто має інвалідність. Ми вже завершили підключення трамваїв, тролейбусів та автобусів. Ми плануємо найближчим часом до встановлення системи електронної оплати проїзду у маршрутних таксі і впровадження автоматизовної системи місцеперебування транспорту», - розповіла директорка КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.
Також, як зазначила Катерина Бабіна, на днях розпочали тестувати мобільний додаток «е-квиток»: «У додатку буде показуватися статистика проїзду по картці, незалежно від того чи це муніципальна картка, чи це банківська картка — її теж можна буде приєднати. Цей додаток безкоштовний і це тільки частина початку розвитку: ми також у цьому році плануємо запустити портал «Вінницякартсервіс», де маємо надію, що можна буде користуватися новими електронними послугами уже на муніципальну картку вінничанина».
За словами директорки КП «Вінницякартсервіс», перед тим як планували проєкт впровадження е-квитка у Вінниці його загальна вартість складала 9 мільйонів євро. «Серед яких 1 мільйон євро відповідно до домовленостей з європейськими фондами мала інвестувати Вінницька міська рада — на роботу підприємства «Вінницякартсервіс», яке створювалося з нуля. І друга частина — це інвестування Європейського банку реконструкції і розвитку: планували, що це буде 8 мільйонів євро. Але ми провели двоетапний міжнародний тендер, в якому взяли участь понад 100 компаній з 17 країн світу. І це дало змогу зекономити 2,5 мільйони євро. Угоди з підрядниками було укладено на 5,5 мільйонів євро — сюди входить все обладнання і серверне, і наземне, і картки, і табло, і агентська мережа розповсюдження карток і система місцеперебування транспортних засобів і мобільні додатки», - розповіла про фінансування проєкту впровадження е-квитка Катерина Бабіна.
Щодо судових слухань про наявність так званого «числа диявола» на електронному квитку директорка КП «Вінницякартсервіс» зазначила, що жодних номерів підприємство нікому не присвоює: «Усі номери, які є на картці і, зокрема, штрихкод, який дає змогу списати машинним способом карту, це є номер самого пристрою — тобто картки. QR-код же містить посилання на сайт — жодних символів там немає». Позивачі, за словами спікерки, вимагають скасувати впровадження електронної системи проїзду у Вінниці. Членами якої релігійної громади є позивачі — невідомо. «Ми з ними спілкувалися і я запитала, що можливо я прийду до вас, де ви збираєтеся і розкажу більш детально про наш проєкт і ми дійдемо згоди щодо використання картки. Але вони сказали, що відвідують різні церкви і познайомилися на хресній ході й з того часу підтримують один одного», - розповіла Катерина Бабіна. За її словами, жодних підстав до скасування проєкту запровадження електронного квитка немає, оскільки це відповідає не одному закону, а цілій низці законів —  про самоврядування, про автотранспорт, про електротранспорт і всі постанови щодо правил користування і пільгових категорій.

Нагадаємо, подивитись відео #Звітів_наживо можна на сайті Вінницької філії Суспільного або на ютуб-сторінці UA: ВІННИЦЯ.