Прем’єра на UA: ВІННИЦЯ: фільм про кримських татар «Хартлар»

Прем’єра на UA: ВІННИЦЯ: фільм про кримських татар «Хартлар»

26 лют. 2020

26 лютого в ефірі Суспільного відбудеться телевізійна прем’єра документально-хронікального фільму української режисерки Тетяни Сучкової «Хартлар», що в перекладі з кримськотатарської означає «люди похилого віку». Початок показу о 21:20 на UA: КРИМ та всіх регіональних телеканалах Суспільного, а також о 21:45 на UA: ЗАКАРПАТТЯ.

Стрічку презентували 18 лютого в Кримському домі в Києві.

У цьому фільмі — одразу кілька головних персонажів. Усі вони — люди похилого віку, які пам’ятають трагічні події історії кримських татар, зокрема депортацію з півострова 1944 року й усі наслідки.

«Хартлар» — так з повагою звертаються кримські татари до людей похилого віку. Вони герої нашого фільму. Наймолодшому — сімдесят п’ять років. У своєму житті їм довелося пройти через тяжкі випробування: із дитинства вони були надовго позбавлені рідної домівки й власної Батьківщини, принижені та переслідувані. Проте ці люди пам’ятають, хто вони, пам’ятають трагічні події історії кримських татар, Другої світової війни, депортацію 1944 року й все те, що сталося потім. Вони ті, хто зберігає живу історію свого народу та роблять можливим майбутнє. Бо вони і є сама історія», — розповіла режисерка стрічки «Хартлар» Тетяна Сучкова.

«Ми раді можливості показати цю стрічку глядачам Суспільного, а також такій співпраці з авторами фільму. Адже одне з наших основних завдань — не дати жителям України забути про Крим та його корінних мешканців», — зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному Марія Фрей.

Фільм супроводжуватиме автентична кримськотатарська, узбецька та українська музика. Композитором стрічки став Майк Кауфман-Портніков.

«Хартлар» зняли за підтримки Міністерства культури України.

Нагадаємо, 26 лютого до Дня кримського спротиву російській окупації суспільний телеканал UA: КРИМ підготував спеціальний ефір.