«На Суспільному все чесно, тому я тут» — редакторка UA: ВІННИЦЯ Ольга Орел

«На Суспільному все чесно, тому я тут» — редакторка UA: ВІННИЦЯ Ольга Орел

22 жов. 2019

Редакторка й ведуча новин на UA: ВІННИЦЯ Ольга Орел про телебачення ніколи не мріяла. Свого часу прийшла на муніципальний канал як на тимчасову роботу. Працювала в новинах, знімала власні програми. Згодом зрозуміла, що її робота може впливати на зміни, створила програму, у якій розповідала історії успішних, сильних людей, які змінюють не лише власне життя, а й своє оточення, країну. Дуже любить свою роботу, каже: «Тут кожен день — сюрприз. Зранку не завжди знаєш, яке знайомство на тебе чекає. Така робота й надихає, і виснажує, і відновлює — бо це різні люди, різні історії». Любить тварин і вважає, що за тим, як ти ставишся до них, можна зрозуміти, хто ти. А ще захоплюється людьми — щирими й небайдужими.

Про телебачення й цензуру

— «І ви це покажете? Вам дозволять?» — люблю, коли так питають. Відповідаю: «А чому ні, хто заборонить?
» На телебаченні я працюю давно, навіть не рахуватиму, скільки років. Це, зрештою, не має значення. Питання цензури мені щастило уникати. Утім, останніх кілька років чую такі фрази від людей. Можливо, тому, що вони вже мало кому вірять, а телебаченню й поготів.

 

Про зміни

— Що змінилося за три роки на телебаченні, відколи ми стали Суспільним? Різні зміни відбулися. Не казатиму, що всі вони для мене були безболісними. Мене часто запитували, куди зник ефір, коли з’являться авторські програми. Недостатнє фінансування не дає змоги розвиватися.
 Підходи, стандарти змінюємося потроху. Те, що сьогодні робить Суспільне, особливо в регіонах, на мою думку, надзвичайно важливо. Потрібно оперативно й збалансовано доносити інформацію про події. Дати змогу людям почути в ефірі те, що вони бачать на власні очі, без прихованої маніпуляції.

Про героїв сюжетів

— Я і досі радію, коли, скажімо, виходить сюжет про батька, який самотужки виховує чотирьох маленьких дітей. І справа не лише в тому, що це ми розповіли про особливого чоловіка. Приємно те, як багато в цьому світі хороших людей, які не лише захоплюються цим героєм, а й пропонують свою допомогу. Адже відгукуються люди не лише по всій Україні, а й з різних континентів. Такими героями наповнений кожен день.
 Їх у нас чимало: емоційні та щирі бабуні з глибинки, захисники, які готові віддати життя за Батьківщину, режисери, які знімають фільми про свій край. Кожен є частиною нашого регіону й частиною Суспільного. Людям хочеться знати, що відбувається тут, у їхньому селі, місті, на їхній вулиці.


Про чесність

— Суспільне на шляху становлення. Дуже хочеться, щоб вийшло. Бо і як глядач, і як журналіст переконана: люди сплачуючи податки й мають право сподіватися, аби за їхні гроші їх же не зомбували з екранів телевізорів, а давали чесну й неупереджену інформацію, не приправлену емоціями з підказками, як і що розуміти. На Суспільному все чесно, тому я тут.