«Мужні» — ютуб-проєкт Суспільне Вінниця про силу і незламність захисників

«Мужні» — ютуб-проєкт Суспільне Вінниця про силу і незламність захисників

20 тра. 2024

Суспільне Вінниця збирає історії захисників, які попри важкі поранення змогли знайти своє місце у цивільному житті, розвиваються і допомагають побратимам. З журналістами вони діляться спогадами про бої, які довелось пройти і планами, над якими зараз працюють. Перші три серії проєкту «Мужні» вже можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Вінниця. Проєкт триватиме впродовж 2024 року.

Читайте також: «Що відбувається?» — суспільно-політичне токшоу на ютуб-каналі Суспільне Чернігів

У 19 років Роман Кашпур пішов добровольцем на фронт у 2016 році. В травні 2019-го наступив на ворожу міну і втратив кінцівку. З початком повномасштабного вторгнення повернувся у військо.

«Повернувся на фронт на купальному протезі. Іншого не було, не встиг перепротезуватися. Активна фаза — виходи, сірі зони, штурми. Під час штурму танк стріляв в упор — я бігав там на тому протезі не гірше двоногих. Потім перейшов на інструкторські посади», — згадує захисник.

Зараз Роман служить у 808 полку підтримки ЗСУ, розповідає про війну в Україні за кордоном, бере участь у марафонах і збирає гроші на протези для побратимів. По 42 км пробіг у Лондоні, Вашингтоні, Нью-Йорку і Токіо. У планах ще Берлін, Чикаго і Бостон.

Ветеран російсько-української війни Іван Шостак у березні 2023 року під час виконання бойового завдання на Бахмутському напрямку втратив зір. Під наставництвом мисткині Вікторії Ніколаєвої за 4 місяці опанував гончарське ремесло. Нині у доробку незрячого гончара-початківця 70 виробів. Мріє зібрати гроші, щоб відкрити масажний кабінет.

Про бої, у яких брав участь під Бахмутом, згадує: «Виходить три групи росіян, доходять до нас одиниці: із тридцяти, двоє-троє дійшли, і ми їх знищили. Буквально через пів години знову три групи йдуть. По своїх же, бачать все і йдуть. "Здичавілі" — так я їх називаю, порівнюю з дикими тваринами, які захворіли на сказ. Одного дня було дуже тихо, без стрільб, ніхто нікуди не йшов, не біг. Мене це дуже здивувало, бо постійно щось десь бахкає, а тут затишок. Я пішов подивитися. Побачив, що їх багато збирається, готуються до штурму. Побачили і вони мене також. З третього вистрілу РПГ поцілили по мені. Якби не засоби захисту, я б тут зараз не сидів, снаряд розірвався близько. У мене тріснув череп, вибило праве око і розрізало ліве. Сильна контузія, незрячий».

Коли молодшому брату дали повістку — пішов на війну замість нього. Був навідником. Після поранення ампутували руку, а згодом запросили у США на безплатне протезування у клініці «Protez Fundation». Тепер 32-річний Микола Ворончук із біонічним протезом руки збирає FPV-дрони для побратимів.

Як отримав поранення, розповів Суспільному: «Вони зайшли з тилу, був бій, у нас закінчився боєкомплект. Я відступав і під час цього почув постріли з кулемета, отримав поранення, зачепило руку. Впав у окоп. Вони зайшли на нашу позицію. Трьох забрали в полон, але відвели за 300 метрів і розстріляли в голову. Мене витягли з окопу, і почали знімати на відео, як вони надають допомогу, наклали турнікет. Коли вимкнули камеру, турнікет зняли і сказали «он тебе не нужен». Порізали на мені одежу. Залишили мене в одних трусах, і зі словами «пусть сдохнет, как собака» пішли. Коли відходили — одного вбило осколком і він впав біля мене. На його бронежилеті був турнікет. Я стягнув турнікет і наклав собі. Після поранення п’ять годин лежав і наді мною завис наш дрон. Я розумів, якщо не помахаю, ніхто за мною не прийде. Підняв руку ліву і помахав, що живий. Через кілька годин підійшли наші хлопці».

Після лікування і реабілітації Микола одружився, зараз планує допомагати пораненим у реабілітації, його запросили на роботу в центр «Protez Fundation».

Ці історії про сильних людей не залишають нас байдужими, нагадують, що ми можемо працювати тільки завдяки тому, що наші захисники ризикують своїм життям. Якщо і ви знаєте воїнів, які не опускають рук після важких поранень та готові поділитись своєю історією — пишіть Суспільне Вінниця в інстаграм чи фейсбук. Стежте за цифровими платформами Суспільного, щоб не пропустити важливого.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн. Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.