Мріє відновити зір — інтерв’ю Суспільне Вінниця із захисником

Мріє відновити зір — інтерв’ю Суспільне Вінниця із захисником

10 тра. 2024

40-річний Олег Деркач зі Жмеринського району шукає допомоги у небайдужих людей для проходження експериментального лікування в США. В інтерв’ю Суспільне Вінниця захисник розповів про своє поранення та мрію відновити хоч частинку зору. Такі інтерв’ю місцеві команди Суспільного записують і для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Студія»

Читайте також: Відтепер на Суспільному виходитиме більше випусків новин у будні та вихідні

При виконанні завдання під білоруським кордоном Олег підірвався на звуковій протипіхотній міні. Як наслідок  — відкритий перелом лівої гомілкової кістки, перелом правої руки, втрата лівої руки і лівого ока, контузія, пошкодження вибуховою хвилею правого ока. 

«Опритомнів у реанімації в Києві, я відчував ніби в мене ліва рука є. Я й до цієї пори ніби відчуваю, що в мене рука в кулак стиснута. Є фантомні болі», — розповідає Олег Деркач.

Він пройшов вже кілька операцій та реабілітацій, зараз з’явився шанс відновити зір. Захиснику запропонували експериментальне лікування в США, яке передбачає імплантацію чіпа в кору головного мозку та використання спеціальних окулярів з камерою. Так, за допомогою штучного інтелекту чоловік, зможе бачити. 

Щодо отримання статусу учасника бойових дій, розповідає:

«Після того, як все сталося, зверталися до командування, вони сказали, що це наша вина. Довідку про обставини травми мені видали через 5 місяців, після того, як я звернувся в міністерство оборони, на гарячу лінію. В довідці написано “з власної необережності” (про отримання травми — ред.) Проте з 19 по 29 березня ми перебували на бойовому чергуванні. Ми мали завдання виявлення і знищення ворожих дронів. Наказ був усний»

Чи звільнили бійця зі Збройних сил, як облаштовує своє життя зараз, чи можна протезувати руку, щоб покращити свої спроможності — дивіться в інтерв’ю.

Нагадаємо, оновлений інформаційний проєкт регіональної команди Суспільного «Суспільне. Студія» — новини з усієї країни, верифікована інформація, різнобічний аналіз подій. З 4 березня дивіться прямий ефір проєкту на каналі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення: 

щобудня 

  • вранці з 7:00 до 10:00
  • вдень з 11:00 до 15:00
  • ввечері з 16:00 до 20:00

щосуботи та щонеділі — з 10:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: