«Треба витягувати їх з полону», — дружина морпіха в інтерв’ю Суспільному

«Треба витягувати їх з полону», — дружина морпіха в інтерв’ю Суспільному

9 кві. 2024

З початку повномасштабного вторгнення росії Василь Касенюк воював у Маріуполі, потрапив у полон. Зараз військовий перебуває у колонії в Мордовії.  «Україна та морська піхота — сенс його життя» — так про свого чоловіка  каже Марія Штигеран в інтерв’ю Суспільне Вінниця. Місцеві команди Суспільного такі інтерв’ю записують і для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Студія»

Читайте також: Суспільне покаже документальний проєкт «Я залишаюсь»

24 квітня цього року мине два роки від дня, коли Василь потрапив у полон. Марія вірить, що її підтримку він відчуває у таборі.

«Ціль одна — витягнути чоловіка з полону, повернути на українську землю. Якби мені сказали: “Йди в Мордовію пішки і там тобі його віддадуть”. Я би пішла. Але я знаю, чи ти б поїхала, чи пішла пішки — тобі його не віддадуть. Тому робимо тут все, що можливо», — зазначає Марія Штигеран.

Василь Касенюк захищає Україну з 2015 року, брав участь у АТО, де отримав поранення. Після лікування та реабілітації його «списали», але чоловік не знайшов себе у цивільному житті, згодом долучився до медичної служби морської піхоти. 

«Вони стояли на самому передку, зайшли на позиції на початку грудня 2021 року. Їх вже тоді обстрілювали. Були поранені, чоловік возив їх у госпіталь, — розповідає жінка. — Повномасштабне вторгнення вони перші прийняли на себе. Дівчата, звільнені уже з полону, розповідали, що всі знали про оточення і тримали дві-три гранати для себе»

У березні дружині прийшло смс, що закінчується все. Жінка розуміла, що йдеться насамперед про боєкомплект. 

«В Маріуполі були на заводі Ілліча. Він не розповідав де, я не запитувала, бо боялася нашкодити. Вже потім, від звільнених, надходила інформація, що там не було ні води, ні їжі, ні боєприпасів. Пили воду з моря, — каже Марія Штигеран. — Вони не виходили з заводу, а їхали на посилення позицій. Їх серед ночі підняли і сказали, що ви їдете на посилення позицій, бо там великі втрати. Їхали на позиції, а приїхали в полон».

Чи був зв’язок з чоловіком після вторгнення російської армії, як дізналась про полон, що розповідають про Василя звільнені, чи є інформація від державних структур про організацію обмінів — дивіться в інтерв’ю.

Нагадаємо, оновлений інформаційний проєкт регіональної команди Суспільного «Суспільне. Студія» — новини з усієї країни, верифікована інформація, різнобічний аналіз подій. З 4 березня дивіться прямий ефір проєкту на каналі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення: 

щобудня 

  • вранці з 7:00 до 10:00
  • вдень з 11:00 до 15:00
  • ввечері з 16:00 до 20:00

щосуботи та щонеділі — з 10:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: