Відданість Маріуполю: інтерв’ю Суспільне Вінниця з дружиною азовця «Кельта»

Відданість Маріуполю: інтерв’ю Суспільне Вінниця з дружиною азовця «Кельта»

14 лют. 2024

Азовець Олег Катрич, Кельт, командир першої групи наших воїнів, яка  прибула на допомогу оточеним оборонцям Маріуполя. 25 березня 2022 року він прилетів у місто з бійцями, зброєю, медикаментами, а 26 березня 2022 року загинув у бою з танками. У рідному місті, поблизу рідного будинку. Його дружина Ольга Катрич розповіла в інтерв’ю Суспільне Вінниця про свого чоловіка: як познайомились, як прийняв за рідних її дітей від першого шлюбу,  де воював під час АТО/ООС, як захищав Київ у 2022 році та чому рвався у Маріуполь. Такі інтерв’ю кореспонденти Суспільного записують для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналів філій

Читайте також: Перша самостійна гуманітарна місія українських військових — у проєкті «Мережа. Незалежність»

Дружина воїна розповіла, що він знав історію воєн і вважав українців окремою сильною нацією, мав проукраїнську позицію і любив свободу.

«Це був приазовський хлопець, любив море. Для нього море символізувало свободу. Відчував себе в Маріуполі вільним. Коли почалось вторгнення, у 2014 році, він не міг бути осторонь. Спершу долучився до громадського формування “Маріупольська Дружина”, згодом для нього родиною став “Азов”.  Родиною по духу, по крові, по думках. — розповідає Ольга Катрич. — Бойовий шлях Олега почався із Мар’їнки і Курахового, був в районі Іловайська, обороняв Гнутово, Чермалик. Був командиром мінометного взводу. У 2019 році у нього закінчився контракт і чоловік звільнився. Ініціював переїзд сім’ї за кордон, у Словаччину. 24 лютого 2022 року, зранку, ми сіли в машину і поїхали на кордон. В сторону України нікого, крім нас, не було».

Олег Катрич, перетнувши кордон, хотів їхати у Маріуполь до своїх азовців, але кільце замкнулося. Тоді ухвалив рішення долучитися до тероборони Києва. Дружині воїн розповів про розстріляну росіянами молоду родину з дитиною і бабусю на велосипеді, яку вбив російський танк. Захищаючи столицю, думками захисник був з побратимами у Маріуполі.

«24 березня він подзвонив і сказав, що трошки буде не на зв’язку, піде на завдання. Це була операція “Азовсталь”. Зібрали десантну групу, яка погодилась полетіти на  допомогу захисникам Маріуполя. У чоловіка було завдання, щоб їхня група, якщо прилетять і не зможуть сісти близько біля заводу, дісталась до оборонців живими і неушкодженими. Він мав їх провести до побратимів. Чоловік був одним із тих, хто розробляв і планував цю операцію, прокладав маршрути, був командиром першого десанту».

25 березня Олег вийшов на зв’язок з Маріуполя. Сказав: «Я там, де я треба. Не переживай, я зі своїми пацанами, все буде добре. Я тебе дуже люблю. Я повернусь».

26 березня, зранку Кельт уже не відповів, згодом Ользі сказали, що він загинув.

Історію кохання, відданості та побратимства азовця Олега Катрича — дивіться у відео.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: