«Залишитися в строю»: проєкт Суспільне Вінниця про поранених захисників

«Залишитися в строю»: проєкт Суспільне Вінниця про поранених захисників

12 гру. 2023

Денис, Максим, Сергій та Вадим — із перших днів повномасштабної війни стали на захист Батьківщини. Через поранення та ампутації вони звільнені зі служби. Денис, із потрійною ампутацією, вчиться на психолога, працює у центрі протезування та реабілітації, Максим і далі хоче бути гранатометником, Вадим об’їздив 12 військових частин із вимогою взяти на службу, а Сергій планує встановити механічні протези, бо з ними на службі буде зручніше.

У проєкті «Залишитися в строю» Суспільне Вінниця зібрало спогади захисників про свої поранення, думки про реабілітацію та мрії про повернення до служби.

Читайте також: «Оленівка: куратори зла» — фільм-розслідування Kyiv Independent на Суспільному

Денис Кривенко з Кропивницького до військкомату ходив тричі, згодом мобілізувався таки за повісткою. Дві ноги та руку втратив під Бахмутом.

«Був приліт пів метра від мене, снаряд СПГ. Зразу втратив праву кінцівку нижню і ліву верхню, а ліва нога була закручена. Я побачив все це поранення, в мене фліска горіла, я загасив і на кілька секунд “виключився”. Прокинувся, коли хлопці натягували турнікети», — згадує Денис.

Через 11 тижнів після поранення Денис став на ноги. Пройшов протезування, зараз мотиватор і психолог для тих, хто теж пережив ампутації.

«Ці хлопці не готові працювати з психологами, які не були на війні, а ти пройшов все це і розумієш з чим треба працювати. Хлопці самі кажуть: “Я хочу поговорити”. Буває, що підходять і на нейтральне спілкування, щоб трошки розслабитись, — каже Денис Кривенко. — Зараз я в Києві поступив у “Сковороди” на базову психологію. Потім Говард Баффет (американський філантроп — ред.), можна сказати вже друг мій, обіцяв оплатити Український Католицький Університет. Я й сам міг оплатити, але він не погодився на це».

Вадим Киян з Енергодару, 25-го лютого вже був у зоні бойових дій, командир взводу, поранення отримав у березні 2022 року. На Вінниччину бійця евакуйовали з Дніпровського шпиталю, у важкому стані. За 13 місяців оборонцю провели 22 операції.

«Як все сталось? Ми з пацаном танк спалили Т-64-ку, лупили з РПГ-шки, тоді бились підручними засобами, міський бій. Вийшла БМП-шка нас обстріляла і почали бити три міномети. Удар такий був, ніби кувалдою хтось мене вліпив. Кров лупила так, що аже через голову перескакувало», — розповідає Вадим.

Військово-лікарська комісія Вадима визнала непридатним для служби, але він на це не погоджується.

«Взяв відношення з частини, що такий чоловік потрібен. Зараз направлю листа в Дніпро, щоб переглянули, зробили обмежено придатним. Я був у 12 частинах і на полігоні був. Скрізь люди потрібні». 

Сергій з Черкащини, поранення отримав жовтні 2022, у протитанковій групі працював на Стугні.

«Поставлять ноги, спробую повернутись. Я розумію, що те, що раніше робив, зараз робити не зможу, вже не побігаю. Але чому не спробувати? Треба їх (росіян — ред.) спиняти».

Максим з Вінниччини служить з 2016-го року, контрактник, спочатку був кухарем, потім перекваліфікувався у гранатометника. Каже, не варто жаліти поранених воїнів: «Якщо будуть жаліти, тоді людина просто розкисне і буде лежати… І себе жаліти теж нема чого. Те, що ноги нема, — нічого страшного, піду далі служити. Був гранатометником, ним і залишуся. Що я вдома буду робити?».

Сергій планує освідчитись коханій, а Вадим Киян не хоче залишати війну онучці, яка народилась цього року. Історії сильних — дивіться у відео.

Читайте також: Ірина Цибух: Хочу, щоб моїм загиблим побратимам не було за мене соромно

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: